Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Importseizoen Egyptische aardappelen loopt ten einde"

De komst van de nieuwe Spaanse aardappel brengt schwung in een markt die maandenlang heeft gedraaid op de import van bewaaraardappelen, vaak uit Frankrijk, maar ook van verse aardappelen uit een land dat op de Europese markt steeds meer aan belang wint: Egypte.

"Het Egyptische aardappelseizoen begint in de eerste weken van januari. Wij importeren het product tot de Spaanse oogst van start gaat", zegt Kiko Navarro, commercieel medewerker in Spanje bij Askar Go Fresh, een Libanees bedrijf gespecialiseerd in de handel tussen Spanje en het Midden-Oosten. "Nu in april begint de oogst in de vroegste gebieden in Spanje: Mallorca, Cartagena, Sevilla en Cádiz. Maar pas midden mei voldoet het aanbod van Spaanse aardappelen volledig aan de vraag, waardoor de Egyptische aardappel tot dat moment nog marktruimte vindt in Spanje. Alles zal echter afhangen van het weer. Vorig jaar regende het bijvoorbeeld in mei en juni, en werden er tot juli aardappelen geïmporteerd."

"We importeren de Egyptische aardappelen en zoete aardappelen wanneer er in Spanje geen lokaal product beschikbaar is en tegelijkertijd exporteren we Spaanse sinaasappelen, clementines en uien naar de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië", vervolgt hij. "Dit jaar is er op logistiek gebied wat vertraging door douanemaatregelen om de binnenkomst van de bacterie Ralstonia solanacearum te voorkomen. Het doet de prijs van aardappelen stijgen, omdat dit kosten met zich meebrengt die doorberekend moeten worden in de eindprijs."

"Om maar een voorbeeld te noemen, vorige week had de douane vier containers achtergehouden en de kosten voor het oponthoud komen uiteindelijk op 27 cent per kilo. We kunnen niet anders dan dit doorberekenen in de verkoopprijs."

"Bovendien waren ook de Franse aardappelen duur. We zien al een tijdje dat, zolang er geen voldoende lokale aanbod is, aardappelen duur zijn."

"Vorige week werden ongesorteerde Spunta's uit de provincie Cádiz in de veiling tegen € 0,85 per kilo aangeboden. Het zal nog een tijdje duren voordat de prijzen dalen, maar importeurs die daarna nog aardappelen uit Egypte halen, zullen in de problemen komen, gezien de vertragingen bij de douane."

"Toch moet gezegd dat de douane-expediteurs met wie wij werken geen weet hebben dat de bacterie vorig jaar of dit jaar is gedetecteerd in de analyses. De import is op geen enkel moment stilgevallen", benadrukt Kiko. "En ondanks dat sommige zendingen enkele dagen bij de douane blijven liggen, blijven ook wij product importeren en tegen goede prijzen verkopen."


Stand van Askar Go Fresh op de Fruit Logistica

Egypte teelt voornamelijk aardappelrassen zoals Mondial, Cara, Spunta en Lady Roseta. Het zijn variëteiten die voldoen aan de eisen van de Europese markt. "Naast aardappelen importeren we ook andere interessante producten uit Egypte, zoals Osteen en Naomi mango's van juni tot en met november, en daarna ook Kent en Keit mango's."

"In Spanje houden ze erg van rode mango's. In Egypte blijven ze iets groener, maar dat komt omdat ze er doorgaans in papieren zakken gewikkeld worden zodat het zand dat door de wind wordt meegevoerd geen krassen zou maken op het fruit. Toch zijn ze heel zoet. En we hebben er zo'n goede resultaten mee geboekt dat we in de tweede helft van dit jaar weer Egyptische mango's zullen importeren."

Voor meer informatie:
Askar Go Fresh
Calle San Vicente Mártir n.º 84 - P1 Ofic. 1B
46002 Valencia (Spanje)
Tel: +34 744 70 90 00
https://askargofresh.com

Publicatiedatum: