Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jurgen Duthoo, Warnez:

"Dure importaardappelen maar mindere kwaliteit moeilijk uit te leggen"

Tholen - Bij Warnez Potatoes is op het moment langzaam maar zeker de overgang bezig naar importaardappelen. "Lokaal wordt wat lastiger. Bij industrie-aardappelen is het moeilijk te kwantificeren wat er vrij ligt en tafelaardappelen minderen snel, dus met sommige referenties schakelen we al meer en meer richting import", zo vertelt Jurgen Duthoo van de aardappelverpakker uit Tielt.

"Echter is er hier over het algemeen een moeilijke balans tussen de verwachting van de prijzen van de telers en de kwaliteit", zo vervolgt hij. "Het is ook de reden dat veel importeurs besluiten nog altijd verder te gaan met oogst 2023. Import is prijzig, maar de aardappels evolueren toch wat sneller, ook bij de aardappelen die we gebruiken om te wassen. Toch zien we bij ons dat de kwaliteit in de opslag soms minder begint te worden, waardoor we in een aantal referenties al op importaardappelen overgestapt zijn. De disbalans tussen kwaliteit en prijzen is echter moeilijk uit te leggen."

Wachten op Spaanse aardappelen
"Zelfs van de Franse partijen, die normaal gesproken een mooie visuele presentatie hebben en vaak beter zijn dan andere Europese origines deze tijd van het jaar, is minder goede kwaliteit beschikbaar. De hoge prijzen die daarmee gepaard gaan, maakt het niet altijd makkelijk om aan de consument uit te leggen dat de aardappelen duur zijn, maar tegelijkertijd minder goed. Vorig jaar waren de prijzen ook hoog, maar was de kwaliteit ook beter. Dan kan het een het ander ietwat compenseren, maar dat is nu niet het geval."

"Gelukkig lijken de Spaanse aardappelen snel te arriveren. Onze collega's zijn momenteel in Spanje om de velden te bezoeken en dat ziet er zeer goed uit. We verwachten over drie weken enkele referenties wel met Spaans aanbod te kunnen gaan vervangen. Dat zal wel voor wat verlichting zorgen. Het is traditioneel een land waar we best wat programma's mee opzetten en dat zal dit jaar niet anders zijn, maar hoe het precies zal lopen, blijft afwachten."

Aan de vraagzijde loopt het in ieder geval nog goed door, zo stelt Jurgen. "Frietaardappelen worden nog veel gevraagd richting Zuid- en Oost-Europa en ook voor de ongewassen tafelaardappelen blijven we vanuit vele windstreken nog aanvragen krijgen. In april is het even heel rustig geweest op de markt. Ik denk dat dit ook te maken had met de paasperiode, maar de laatste 10 dagen is er toch wel weer een mooie activiteit. Dat we met hoge prijzen blijven werken tot de nieuwe oogst er is, lijkt echter wel een zekerheid."

Nieuwe oogst
Wanneer en hoe die oogst er zal zijn, is daarentegen ook nog een groot vraagteken. De nattigheid blijft vele telers parten spelen. "Het kan eigenlijk nooit echt een lange periode drogen. Nu is de verwachting dat de wisselvalligheid tot eind april zal aanblijven, waarna er pas beter weer voorspeld wordt. Alleen komen de voorspellingen ook niet altijd uit, dus het blijft koffiedik kijken. Het gaat in ieder geval niet helemaal vlot, dat kunnen we wel stellen. Hier en daar is er al wel begonnen, maar eigenlijk hadden we natuurlijk verder moeten staan. We lopen zeker vertraging op. Toch verwacht ik dat de natuur zich wel kan herstellen, waardoor voor de nieuwe oogst de gevolgen wellicht minimaal zullen zijn. Het zal allemaal afhangen van de weersomstandigheden waar we nog mee te maken krijgen", besluit Jurgen.

Voor meer informatie:
Jurgen Duthoo
Warnez Potatoes
Marialoopsesteenweg 2L
B-8700 – Tielt - België
+32 051 400812
[email protected]
www.warnezpotatoes.be