Kwaliteitsproblemen voor vroege abrikozen in Griekenland door slecht weer

Slecht weer heeft voor wat problemen gezorgd voor de vroege abrikozenrassen in Griekenland, zegt Paris Karastergios, import-exportcoördinator van Kastargiou P. Bros. "Het Griekse abrikozenseizoen is twee weken geleden van start gegaan met de Mogador abrikozen uit Zuid-Griekenland. Daarna werd overgeschakeld op Wonder Cot. In onze streek werden de eerste Mogador abrikozen pas vorige week geplukt, maar er waren wat kwaliteitsproblemen. Het weer is niet goed voor de abrikozen en het vroege steenfruit, want sommige delen van Griekenland werden eind april-begin mei getroffen door hagelbuien. Bovendien heeft het de afgelopen twee weken elke dag geregend, waardoor de bovenkant van het fruit barsten vertoont." 

Deze weersomstandigheden zullen dit jaar voor lagere volumes zorgen, voorspelt Karastergios. "Misschien zullen we ongeveer dezelfde hoeveelheid als vorig jaar plukken, maar ik denk dat we beperktere volumes abrikozen van hoge kwaliteit zullen hebben vanwege het slechte weer in de maand mei. Hopelijk zullen de latere rassen het beter doen dan de vroege, maar we moeten nu eerst wachten tot het niet meer regent om de schade te kunnen opmeten."

Hoewel Kastargiou de abrikozen voornamelijk naar andere Europese landen exporteert, heeft het bedrijf de laatste jaren ook nieuwe markten aangeboord. "Onze belangrijkste markten zijn Europese landen in de buurt van Griekenland, zoals Servië, waar we veel Tirynth abrikozen verkopen. We verzenden het fruit ook naar Tsjechië, Polen en Bulgarije. Daarnaast zetten we elk jaar meer volumes af in Egypte en het Midden-Oosten, waar er zeker nog potentieel is voor verdere groei met Tirynth en nieuwere rassen zoals Orange Ruby."

Karastergios zegt dat er op elk van de bestemmingsmarkten concurrentie is, maar dat de duur van het Griekse seizoen een groot voordeel is. "In elke bestemming is de concurrentie anders. In het Midden-Oosten en Egypte worden abrikozen uit Syrië gewaardeerd, omdat ze goedkoper zijn en ook sneller op bestemming komen. In Europa is het moeilijk concurreren met Italië en Spanje, de andere grote teeltlanden, vanwege hun betere toegang tot Noord-Europa en de modernere rassen met rode blos. Onze abrikozen zijn over het algemeen zeer smaakvol, relatief lang houdbaar, maar ons grote voordeel ten opzichte van andere landen is dat we door de verschillende microklimaten en meerdere rassen in staat zijn de markten van eind mei tot begin augustus van abrikozen te voorzien." 

Hopelijk zullen de latere rassen van betere kwaliteit zijn, want dat kan leiden tot grote kansen op de Europese markt. "We hopen de komende dagen op gunstiger weer om de schade aan de abrikozen te beoordelen, in ieder geval de vroege rassen. Daarna zullen we langzaam overschakelen op latere rassen die ook geschikter zijn voor de export, zoals Magic Cot, Tirynth, Orange Ruby, Orange Red en Farbaly. Door de verwoestende overstromingen en de aanhoudende regen in Italië denk ik dat de Italiaanse abrikozen nog meer kwaliteitsissues hebben dan de onze. Het zou dus best kunnen dat er meer ruimte komt voor de Griekse abrikozen op de Noord-Europese markt", besluit Karastergios.

Voor meer informatie:
Paris Karastergios
Karastergiou P. Bros S.A.
Tel: +30 24610 26940 (Griekenland)
Mob: +30 693 2469117
paris.karastergios@karastergioubros.gr 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.