Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

10% minder citrus in Uruguay door droogte

De citrussector in Uruguay is opgelucht dat de ergste droogte in bijna 100 jaar nu bijna achter de rug is. Volgens een telersenquête zal de opbrengst in 2023 naar verwachting ongeveer 10% lager zijn dan vorig jaar. 


Alejandro Buratovich, vicevoorzitter van Upefruy en CEO van Frutura Uruguay

"Dit jaar verklaarden telers in een peiling dat ze een 10% kleinere oogst verwachten, waaronder ook 10% minder mandarijnen. Ik vermoed dat dit cijfer wat voorbarig is en uiteindelijk zal uitkomen op 5% minder oogst. We zullen dus vergelijkbare volumes hebben als vorig jaar", zegt Alejandro Buratovich, vicevoorzitter van Upefruy en CEO van Frutura Uruguay, onderdeel van Frutura, een bedrijf met ook vestigingen in de VS, Chili en Peru.

Vorig jaar bedroeg de export van Uruguayaanse citroenen 13.600 ton, dit jaar wordt de verkoop in het buitenland rond de 8.000 ton geraamd. Sinaasappel klokte vorig jaar af op 21.000 ton. Daar kan dit jaar 2.000 ton bijkomen. Van mandarijn ten slotte zal de export vermoedelijk met 6.000 ton dalen tegenover de 38.000 ton van vorig jaar.

"Maar ik ben er bijna van overtuigd dat we op 37.000 ton uitkomen. Het seizoen eindigt pas in september. Er zijn veel jonge bomen die in productie komen, wat veel zal compenseren. We hadden een droogte die in de vorige winter begon, toen we nog aan het oogsten waren, en die pas twee maanden geleden eindigde. En nog steeds regent het minder dan verwacht. Over de late mandarijnen kan dus nog niet veel gezegd worden, want ze kunnen nog altijd uitgroeien tot grotere maten en zo het tonnage aandikken", legt Buratovich uit.

Argentinië heeft de grootste droogte van de afgelopen 60 tot 100 jaar meegemaakt, wat funest is voor de land- en tuinbouw, zegt Buratovich. "De meeste citrusboomgaarden worden er geïrrigeerd, dus zo erg was het uiteindelijk niet. In Uruguay is de irrigatie van citrus niet ontworpen om 100% van de behoeften van de bomen te dekken. Er zijn aanvullende systemen met een aanvoer van ongeveer het equivalent van 4-5 mm per dag, dus hier is er toch enige impact."

"De droogte heeft gevolgen voor onze sector in die zin dat we misschien een maatje kleiner zullen hebben. Dat kan een impact van 5-10% in tonnage hebben. We zullen een vergelijkbare hoeveelheid sinaasappelen hebben, maar 5-10% minder mandarijnen. De gevolgen voor citroen zijn groter. We verwachten 40% minder citroenen te exporteren, maar dit is vooral te wijten aan een andere strategie die de grootste citroenteler dit seizoen heeft gekozen met betrekking tot vers product versus product voor verwerking."

Citrusprijzen in de VS en Europa
"De boodschap die we krijgen voor mandarijnen is dat de prijzen vergelijkbaar zijn met die van vorig jaar. De volumes in Peru nemen nog steeds toe, terwijl Chili zich zal herstellen en 25-30% meer opbrengst zal hebben. De markt lijkt dus goed gedekt. In de VS lijken de prijzen stabiel en normaal te zijn, misschien iets lager dan vorig jaar. En aangezien de scheepstarieven zijn gedaald, zullen we betere FOB-prijzen hebben." 

"De sinaasappelmarkt is overal erg krap. Vooral in Europa vraagt iedereen om sinaasappelen. Zuid-Afrika moet nu het koudebehandelingsprotocol voor Europa toepassen en dat is een barrière, want de infrastructuur daarvoor bouw je niet van het ene op het andere jaar. De prijzen liggen op ongeveer € 15-16 per karton. Maar we zullen zien hoe dit later in het seizoen evolueert met de Valencia's voor Europa. Daar hebben we nog niet zo’n goed zicht op. Ook de verwerkingsmarkt voor sinaasappel is erg krap. Het is eigenlijk een probleem dat zich wereldwijd stelt", zegt Buratovich.

Hij zegt dat er in Europa nog steeds een overaanbod van citroenen is en dat daar lage prijzen worden verwacht. "De VS is ook goed bevoorraad en enkele van de grote spelers in Argentinië hebben aangekondigd zich dit seizoen niet op de versmarkt te concentreren. We verwachten lage prijzen in Europa en de VS, vooral in Europa."

Inputkosten dalen iets, maar zijn nog steeds hoger dan vóór corona
"Hoewel er zich een daling heeft ingezet van de verzendkosten, zitten we nog niet op pre-corona-niveau. Voor verzending naar Philadelphia in de VS betaalden we vóór corona ongeveer $ 4.500 tot $ 4.800, nu is dat $ 5.500 tot $ 5.800. Voor Europa liggen de waarden wel dicht bij wat het was vóór corona, maar het verschilt toch per markt. Rusland is erg duur omdat er maar een paar rederijen naartoegaan. In de VS zitten we echter nog steeds 15-20% boven de pre-corona-prijzen. Ook de teeltkosten zijn nog steeds hoog. Want hoewel de verzendkosten zijn gedaald, zijn de meststoffen nog steeds duurder dan voor de pandemie. Alle uitgaven aan kunstmest zijn gedaan toen de prijzen ervoor nog erg hoog waren", besluit Buratovich. 

Voor meer informatie: 
Alejandro Buratovich
Upefruy
Tel: +598 291 60635 (Uruguay)
info@upefruy.org 
www.uruguayfruits.com.uy  

Publicatiedatum: