Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
SAT Agrollanos

"Europese markt vraagt watermeloenen van 1,5 tot 3 kilo"

Verschillende tuinbouwverenigingen hebben al gemeld dat er een opmerkelijke afname is van het areaal watermeloen in Zuid-Spanje. In april had Asaja Almería het zelfs over een reductie van 2.500 hectare in de provincie. 

"In Sevilla en Córdoba, waar we afspraken hebben met watermeloenen- en meloenentelers, zal er ook een afname zijn", vertelt Raúl Arroyo van SAT Agrollanos. "Tijdens een bezoek aan de regio hebben we gezien dat veel telers die met oppervlaktewater irrigeren, het areaal hebben teruggebracht of helemaal niets hebben aangeplant. Wie een waterput heeft, heeft meestal wel geplant, maar dat was in de veronderstelling dat het nog zou regenen in de lente." 

Maar de regen blijft uit… Toch geeft men de hoop niet op. De regen kan nog vallen in de komende weken. Ondertussen heeft het Spaanse Meteorologisch Agentschap (Aemet) de weergegevens voor Andalusië van de afgelopen maand april gepubliceerd. Er zijn weer enkele records gesneuveld. Het was niet alleen de droogste, maar ook warmste aprilmaand sinds er gegevens beschikbaar zijn, met 96% minder neerslag dan het gemiddelde en 3,09ºC warmer dan gemiddeld.

"Gelukkig hebben we in Ciudad Real hetzelfde plantschema kunnen aanhouden als andere jaren omdat de telers die bij ons zijn aangesloten waterputten hebben. We verwachten aan alle gemaakte afspraken en contracten te kunnen voldoen."

"Voor de Spaanse markt blijven we de meest traditionele rassen telen. Elk jaar vraagt er wel iemand naar nieuwigheden zoals gele watermeloen, maar over het algemeen wil de markt zwarte en witte watermeloenen, zonder pitjes, van grote kalibers. Voor de export naar andere Europese landen hebben we watermeloenen van 1,5 tot 3 kilo." 

"De prijzen in de contracten zijn hoger dan die van vorig seizoen", vertelt Raúl. "In 2022 konden we in de contracten nog geen rekening houden met de kostenstijging, maar dit jaar is dat wel gelukt."

In tegenstelling tot andere teeltgebieden zal het watermeloenenareaal in La Mancha dit jaar naar verwachting met 10% groeien tot 3.300 hectare, terwijl het meloenenareaal met 5% zal krimpen tot zo'n 5.500 hectare, zo blijkt uit gegevens die de sector deelt.

"Vorig jaar was het seizoen goed en dat heeft telers aangemoedigd om meer watermeloen te planten dan meloen. In Spanje is de vraag naar meloen goed, maar in het buitenland heeft de Piel de Sapo-meloen een zeer beperkte markt. Maar of we goede prijzen krijgen hangt alleen van het weer af, want als het koud is, is er altijd te veel product."

Voor meer informatie:
SAT Agrollanos
C/ Luís Mingo s/n
13220 Los Llanos del C. (Ciudad Real) - Spanje
Tel: +34 926 644 188
[email protected]
www.satagrollanos.com

Publicatiedatum: