Aleksandra Neumann, Schrijnwerkers Plants:

“Machinale pluk is de toekomst voor de blauwe bessenteelt”

Tholen - Op de productielocatie in Overloon kweekt Schrijnwerkers Plants jaarlijks zo’n 1,5 miljoen blauwe bessenplanten op voor de Europese markt. In de afgelopen decennia heeft Schrijnwerkers een uitgebreid portfolio opgebouwd met vroege, midden en late rassen. Hoewel de bessenteelt de laatste jaren wereldwijd een enorme groei heeft doorgemaakt, ziet verkoopster Aleksandra Neumann nog voldoende groeipotentie. “Er zijn nog altijd mensen die de blauwe bessen niet kennen.”


Stanislaw Inzoskowski en Aleksandra Neumann tijdens de Macfrut

Dit jaar stond het bedrijf voor het eerst op de Macfrut in Rimini. “In Italië worden behoorlijk wat blauwe bessen geteeld. Onze planten zijn alleen geschikt voor de telers in Noord-Italië omdat wij de zogeheten high chill-rassen opkweken. Dit zijn rassen die zo’n 800 tot 1.000 koude-uren nodig hebben, dus dat is in het zuiden van het land niet mogelijk”, vertelt Aleksandra Neumann.

Schrijnwerkers kweekt NAK-gecertificeerd plantmateriaal en de nieuwste licentierassen en ze voorzien daarmee volgens de verkoopster in een behoefte in heel Europa en daarbuiten. “In het verleden is er nogal eens aangerommeld met het plantmateriaal, maar dan is de schade niet te overzien. Het kost veel geld om een hectare aan te planten en een langetermijninvestering, daarom is iedereen nu op zoek naar de beste planten.”

Planten na vijf jaar in volle productie
De planten die Schrijnwerkers levert zijn al in het vijfde groei-jaar in volle productie. “De meeste telers planten tweejarige planten. Als ze in het voorjaar geplant worden, geven ze in de zomer al productie. Het eerste jaar is dat nog maar 300 gram, een jaar later een kilo meer en dat loopt op naar 6 kg als de plant in volle productie is”, vertelt Aleksandra. Nachtvorst blijft altijd een gevaar voor de bloesem, al kunnen de bessen volgens haar beter vorst verdragen dan bijvoorbeeld appelbomen. “Een paar graden vorst kunnen de bessen goed hebben.”

Een grote groei maakt de plantenkweker momenteel door op de Poolse markt waar veel oude appelboomgaarden worden gerooid, die plaatsmaken voor de aanplant van blauwe bessen. “Maar we verkopen onze planten in meer dan 30 landen, van Zweden tot Griekenland, maar ook buiten Europa in landen als Kazachstan, Armenië en Georgië. In Portugal worden de eerste bessen soms eind mei al geoogst, eind juni volgen landen als Roemenië en Servië. We eindigen in september met de latere soorten.”

Investeringsbereidheid kleiner door oorlog en corona
Hoeveel planten er verkocht worden, is volgens Aleksandra gedeeltelijk afhankelijk van de prijsvorming in het voorgaande seizoen. “Als de bessenprijs goed is, verkopen we meer planten. Wel zijn de bedrijven voorzichtiger geworden met investeringen door de oorlog, inflatie, duurdere en energie. Ze wachten liever een jaar met de beslissing. Hierdoor staan de investeringen duidelijk op een lager pitje.”

Als grootste uitdaging voor de bessensector noemt ze het invullen van de arbeid. “Dat geldt niet voor onze kwekerij, daar is alles zo geautomatiseerd dat we niet zoveel mensen nodig hebben. Maar het vinden van mensen om de bessen te plukken is een grote uitdaging. Wij zijn dan ook overtuigd dat de machinale pluk de toekomst is, ook voor de versmarkt. Daarom worden de planten nu al veelal op ruggen geplant, zodat ze geschikt zijn voor machinale oogst. De nieuwste machines die nu op de markt zijn plukken de beste kwaliteit bessen en vervangen vijftig mensen. De kwaliteit is hetzelfde of beter dan handpluk, ook door het gebruik van de beste sorteermachines."

De aardbeien achterna
Hoewel de wereldwijde blauwe bessenteelt een gigantische groei heeft laten zien de afgelopen jaren, ziet Aleksandra ook nog veel groeikansen in de markt. “Nog altijd zijn er mensen die de blauwe bessen niet kennen. Ik hoop dat de blauwe bessen de aardbeien achterna gaan. Als je alleen maar de consumptie van blauwe bessen in Amerika en Nederland vergelijkt, dan is dat zo’n gigantisch verschil dat er nog een wereld valt te winnen!”

Voor meer informatie:
Aleksandra Neumann
Schrijnwerkers Plants
Vierlingsbeekseweg 56
5825 AX Overloon
Mob: 06-30127791
info@schrijnwerkers.nl 
www.schrijnwerkers.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.