Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wie houdt er het meest van Marokkaanse watermeloenen?

EastFruit zet een serie artikelen voort over de tuinbouwmarkt in Marokko. Het land verhoogt vol vertrouwen de export van verschillende categorieën groenten en fruit van hoge kwaliteit, waaronder Marokkaanse watermeloenen.

Watermeloen is een van de belangrijkste fruitsoorten in de AGF-categorieën voor Marokko en de export ervan staat op de derde plaats (na tomaten en mandarijnen) in de totale verkoop van het land aan buitenlandse markten.

De uitvoer van Marokkaanse watermeloenen is de afgelopen zes jaar geleidelijk en gestaag toegenomen, met een gemiddelde jaarlijkse groei van 13%. De lokale producenten verhoogden het aanbod van watermeloenen in 2022 tot bijna 300.000 ton, tweemaal zo groot als in 2017. In de regel duurt de exportperiode van februari tot september, met een piek in april-mei.

Tegelijkertijd ondervinden de producenten van Marokkaanse watermeloenen ernstige problemen bij de teelt door het gebrek aan water in het land. EastFruit schreef dat de klimaatverandering en de gevolgen van de ergste droogte in 30 jaar in de zomer van 2022 het Marokkaanse ministerie van Landbouw dwong tot ernstige maatregelen om het gebruik van de watervoorraden in het land te beperken.

Vanwege de afname van het waterpeil en het gebrek aan regen in de regio besloot de lokale overheid het teeltareaal te beperken tot 0,5-1 ha per producent. Bovendien werd in sommige Marokkaanse gebieden met drinkwaterbronnen (bijvoorbeeld in de regio Zagora) besloten de teelt van watermeloenen stop te zetten.

Maar ondanks alle moeilijkheden werd Marokko in 2022 vierde van de wereldwijde exporteurs van watermeloen, nadat het Italië had voorbijgestreefd. Marokko werd na Spanje tweede op de ranglijst van leveranciers in de EU. De export van watermeloenen uit zowel Italië als Spanje vertoont de laatste jaren een dalende trend, terwijl het aanbod van Marokkaanse watermeloenen gestaag groeit.

Bij de aanvoer van watermeloenen richten de Marokkaanse producenten zich traditioneel op afnemers in Europese landen. Bovendien bleken Franse consumenten de grootste liefhebbers van deze Noord-Afrikaanse watermeloenen - 42% van het totale volume wordt ingevoerd op de markten van het land, en de export naar Frankrijk is de afgelopen vier jaar verdrievoudigd. Deze groei werd ook beïnvloed door de wereldwijde trend om de consumptie van seizoensfruit buiten het seizoen te verhogen, en de ontwikkeling van exportinfrastructuur in Marokko zelf.

De export naar Spanje groeit aanzienlijk, en 33% van het totale aanbod gaat naar de lokale markten. Het land zelf is een belangrijke exporteur van watermeloenen en koopt daarom, om het seizoen te verlengen, Marokkaanse watermeloenen op voor re-export.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: