Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoogste telersprijzen voor Spaanse sinaasappel van afgelopen 10 jaar

De sinaasappelopbrengst in Spanje ligt 32% lager (-608.000 ton) dan in 2021/22 en 24% lager (-409.000 ton) dan het vijfjarig gemiddelde.

Volgens een wekelijkse update van het Spaanse ministerie van Landbouw zijn de prijzen die de telers ontvangen in veel gevallen de hoogste van de afgelopen tien jaar. De telersprijs voor Navels bedraagt momenteel € 0,40 per kilo. Dat is dubbel zoveel als bij de start van het seizoen, 164% hoger dan een jaar geleden en 47% meer dan het gemiddelde. Het gesorteerde en verpakte product haalt ongeveer € 1,00 per kilo (sommige rassen zoals Navel Late overschrijden die barrière). Dat is 94% meer dan in dezelfde periode van 2022 en 54% meer dan het vijfjarig gemiddelde. In beide gevallen zijn het de hoogste prijzen van de voorbije tien seizoenen in deze periode van het jaar.

Export neemt af in volume, maar stijgt in waarde 
Van september 2022 tot en met 31 januari 2023 is de Spaanse sinaasappelexport voor het derde achtereenvolgende seizoen gedaald in volume, maar niet in waarde. Die ligt 2% boven het vijfjarig gemiddelde. 

Met uitzondering van september lag de export in alle maanden tot en met januari 2023 onder de gemiddelde maandwaarden. De gemiddelde verkoopprijs is echter 12% hoger dan vorig seizoen en 16,5% hoger dan het gemiddelde van de laatste vijf seizoenen. Het is meteen de hoogste eenheidswaarde van de afgelopen jaren.

De export is gedaald naar alle bestemmingen, maar iets meer naar de EU-landen (-12% ten opzichte van het gemiddelde) dan naar derde landen (-10%).

Ook import daalt
De Spaanse sinaasappelimport is gedaald, zowel ten opzichte van vorig seizoen (-5,6%) als ten opzichte van het gemiddelde (-10,5%). Ook in omzet haalt de import niet de gemiddelde waarden. De gemiddelde importprijs is daarentegen met 17% gestegen ten opzichte van vorig seizoen en met 11% ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde. 

De import van sinaasappelen uit de andere EU-landen bleef 4% onder het gemiddelde steken, terwijl die uit derde landen met 22% is gedaald. Portugal blijft de belangrijkste Europese leverancier van sinaasappelen aan Spanje en de hoeveelheden verschilden dit seizoen niet veel van het vijfjarig gemiddelde. Wat de landen buiten de EU betreft, gaf Zuid-Afrika behoorlijk wat terrein prijs in vergelijking met het voorgaande seizoen.

Bron: MAPA

Publicatiedatum: