Braziliaanse druiventelers enthousiast over toegang tot Chinese markt

"De Braziliaanse druiventelers zijn verheugd dat ze binnenkort toegang krijgen tot de lucratieve Chinese markt. De voorzitter van Abrafrutas, Guilherme Coelho, was naar Peking gegaan om deel te nemen aan het Brazilië-China Economisch Forum en keerde terug met de belofte dat de Chinese markt zich zou openen voor Braziliaanse druiven", zegt een enthousiaste Graco Farias, oprichter en CEO van het teelt- en exportbedrijf Agrivale.

De onderhandelingen waren al twee jaar aan de gang. Video-inspecties zijn nu een van de laatste stappen om teeltlocaties, pakstations en procedures in Brazilië te verifiëren. "Binnenkort zal een team van de Dienst Douane van China een virtueel bezoek brengen aan een teeltbedrijf hier om voor eens en voor altijd de import mogelijk te maken, die later dit jaar van start zou moeten gaan", zegt Farias.

Hij is enthousiast omdat met de lucratieve Chinese markt erbij de San Francisco vallei, het grootste druiventeeltgebied in Brazilië, weer kan groeien. "95% van de druiven die Brazilië exporteert komt uit de San Francisco vallei. Vorig jaar ging er ruim 59.000 ton naar het buitenland. Hier bij Agrivale zenden we druiven naar meer dan 23 landen: de VS, landen in Europa, Mercosur en het Midden-Oosten. En dat is ook goed voor de Braziliaanse consument, want de druiven die ze hier lokaal consumeren hebben dezelfde kwaliteitsnorm als die van de export. De teler, het land en de lokale consument halen er allen voordeel uit", legt Farias uit.

Hij wees op de statistieken van Abrafrutas over de Braziliaanse fruitexport van vorig jaar, die ongeveer $ 970 miljoen en meer dan 1 miljoen ton vertegenwoordigde. Toch was het minder dan het record van 2021, grotendeels vanwege de instabiliteit van het weer, wisselkoersschommelingen en logistieke problemen, met een tekort aan containers en schepen. Brazilië is de op twee na grootste producent van fruit ter wereld en is verantwoordelijk voor ongeveer 5% van alles wat op aarde wordt geteeld.

Andere telers in Brazilië merkten op dat ook zij enthousiast zijn om China als nieuwe markt voor druiven te hebben. De Braziliaanse president, Lula da Silva, is net terug uit China, waar verschillende bilaterale overeenkomsten tussen de twee landen zijn ondertekend. Dit omvat betalingen tussen de twee landen die zullen worden gedaan in de Chinese munt in plaats van in Amerikaanse dollars.

"We hebben nog een lange weg te gaan, maar het zit goed in de tuinbouw op het vlak van competentie, arbeidsvermogen en bedrijfsvisie. De fruitteelt hier in het noordoosten is daar een voorbeeld van. De staat Pernambuco was opnieuw de grootste fruitexporteur in het land, met de streek rond de stad Petrolina als belangrijkste teeltgebied. We exporteerden voor ongeveer $ 200 miljoen in 2022, zelfs met de regen aan het begin van het jaar. Bahia, Ceará en Rio Grande do Norte haalden ook mooie resultaten, wat het leiderschap van onze regio alleen maar bevestigt. En er komt nog meer aan: dit jaar openen zich nieuwe markten voor onze producten", aldus Farias.

Voor meer informatie:
Graco Farias
Agrivale
Tel: +55 872 101 4099 (Brazilië)
graco@agrivale.com 
www.agrivale.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.