"Valley Gold mandarijn geeft citrusteler positieve opbrengst"

"In een seizoen met hoge niveaus van Alternaria is er een ras op de markt gekomen dat resistent is tegen dit type ziekte. Dat betekent een kwalitatieve sprong voorwaarts voor de handel en een serieuze optie voor telers", zegt José López Pérez, vertegenwoordiger van het ras Valley Gold bij het bedrijf Citricom voor de Spaanse markt.

"Dit jaar werd 80% van de beschikbare Valley Gold mandarijnen vóór 15 januari 2023 geoogst vanwege een tekort aan fruit in het eerste deel van het seizoen en ernstige problemen met Alternaria in Spanje, waardoor de handel op zoek is gegaan naar alternatieven", zegt José López.

"Valley Gold is een ras dat resistent is tegen Alternaria. Het fruit verandert tijdens de eerste dagen van december van kleur, waardoor de oogst vanaf 20 december al mogelijk is. Zo kan een interessante periode met een mindere beschikbaarheid van mandarijnen worden overbrugd", zegt hij.


Foto genomen op een perceel met Valley Gold mandarijnen in Valencia op 20/12/2022.

Een van de kenmerken van het ras is dat het lang goed blijft aan de boom. "Het kan lange tijd blijven hangen met behoud van de interne en externe kwaliteit. Desondanks is het onze strategie om dit ras in de laatste dagen van december en de eerste twee weken van januari op de markt te brengen", zegt José López.

"Momenteel is er een groot areaal met rassen van het tweede seizoensgedeelte en ze zijn nog niet allemaal in volle productie. Ik denk dus dat we de komende jaren een overschot aan fruit van die rassen kunnen hebben. Maar Valley Gold is een ras dat de ruimte vult die valt tussen de rassen van het eerste en het tweede seizoensgedeelte, rond Kerst en nieuwjaar", zegt José López.

"Valley Gold heeft een groot percentage klasse I fruit. Het voorbije seizoen kwam het uit op 92%. Klasse II fruit was goed voor 5%. Dit alles met maten 1-2 en zonder te moeten uitdunnen", benadrukt de vertegenwoordiger van Valley Gold.

"Deze kwaliteiten maken van Valley Gold een goede investering voor de teler. De indeling in kwaliteitsklassen is ideaal en de kosten bij het teeltbeheer zijn overzichtelijk. Het voorbije seizoen werden bepaalde partijen voor € 0,70 per kilo verkocht", zegt José López.

Na de overeenkomst tussen Citricom en de Valenciaanse telersvereniging Copal voor de ontwikkeling en promotie van Valley Gold, vond er op 23 maart een lezing plaats in Algemesí (Valencia) georganiseerd door Copal, waar José López uitleg kwam geven aan de leden van de telersorganisatie over de kenmerken van dit ras en de voorwaarden voor de leden.

"Dit ras zal op een beperkt aantal hectares worden aangeplant in Spanje, om de winstgevendheid te garanderen aan de telers die ervoor kiezen", besluit José López.

Voor meer informatie:                                                                   
José López Pérez
Citricom                                                                                          
Mob: +34 627797358 (Spanje)
jlopez@citricom.eu
www.citricom.co.za/es  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.