Peru haalt Chili in als grootste druivenexporteur van Zuid-Amerika

Het Peruaanse druivenseizoen loopt ten einde. "De oogst op onze teeltbedrijven in het gebied rond Ica is ongeveer drie weken geleden afgerond," zegt Dirk Winkelmann van Vanguard International. Terwijl de oogst is afgerond zal het verkoopseizoen nog enkele maanden duren. "In de komende weken blijven de producten aankomen in Noord-Amerika en Azië," voegde hij eraan toe.

De totale oogst bedroeg dit seizoen iets meer dan 70 mln kartons. "Volgens de ramingen zouden er 73 mln kartons worden geoogst, dus daar zitten we iets onder." In vergelijking met vorig jaar steeg de oogst in Peru echter met 9-10%. De daling ten opzichte van de oorspronkelijke ramingen wordt voornamelijk veroorzaakt door fruitverlies als gevolg van het weer en stakingen. De stakingen hadden een negatief effect op de Peruaanse agrosector. "Het creëerde een domino-effect in elk deel van de sector," zei Winkelmann. "Van materiaal tot arbeid, logistiek, laadschema's en doorvoertijden naar de markten. Toen de stakingen in Peru toesloegen, was de oogst in de noordelijke Piura-regio vrijwel voltooid en kreeg Ica het uiteindelijk het zwaarst te verduren."

Peru versus Chili
De teelt op de eigen bedrijven van Vanguard Peru volgt de landelijke stijging. "We zien een stijging van de opbrengst met 12-13% ten opzichte van vorig jaar, wat in lijn is met onze verwachtingen. Onze recente aanplantingen zijn tot volle wasdom gekomen, wat resulteerde in een sterk teeltseizoen." Het seizoen 2022-2023 markeert een grote mijlpaal voor de Peruaanse druivensector, aangezien het land voor het eerst Chili inhaalde als topdruivenexporteur in Zuid-Amerika. "Peru heeft actief nieuwe rassen aangeplant en dat is de belangrijkste onderscheidende factor van het land," zei Winkelmann. "Nieuwere aanplant in Peru komt tot volle wasdom, terwijl in Chili de hoeveelheid traditionele rassen afneemt en Chili om verschillende redenen trager is met de aanplant van nieuwe rassen. In Chili moeten alle nieuwe rassen deelnemen aan een verplicht quarantaineprogramma. Dit maakt de groei van nieuwe IP-rassen een langere horde in vergelijking met het teeltgebied Peru."

Meerderheid nieuwe rassen
Bij nadere beschouwing van de Peruaanse druivenportefeuille blijkt dat nieuwe rassen ongeveer 68% van de totale teelt uitmaken. Het land heeft altijd de mogelijkheid gehad om nieuwe rassen aan te planten en de teelt sneller tot volle wasdom te laten komen dan de meeste andere landen. "Over het algemeen neemt Peru het voortouw in de totale aanplant van nieuwe rassen," zei Winkelmann. Hij ziet een sterke beweging naar groene druiven, gevolgd door rode en vervolgens blauwe. De belangrijkste groene rassen zijn Ivory, Sweet Globe en Autumcrisp, terwijl Allison, Sweet Celebration en Jack's Salute de grootste rode druivenrassen zijn. Voor blauwe druiven zijn de belangrijkste rassen Sweet Favors en Midnight Beauty.

Wereldwijde export
De druiven van Vanguard Peru worden over de hele wereld geëxporteerd. "We hebben een sterke positie opgebouwd in Noord-Amerika met een groot percentage van de geleverde druiven in de VS, Canada en Mexico en in Azië, voornamelijk in China, Korea, Taiwan, Thailand en Vietnam," aldus Winkelmann. Daarnaast heeft het bedrijf een vergelijkbaar comfortabel en stabiel klantenprogramma met Latijns-Amerika en het VK. "We breiden onze aanwezigheid in Europa uit en tijdens het komende naoogstseizoen zullen we ons richten op de groei van ons programma op het Europese continent. We zijn ook enthousiast over het nieuwe protocol waardoor we volgend seizoen naar Japan kunnen verzenden. Onze inzet voor en ons succes met nieuwe rassen draagt sterk bij aan ons concurrentievoordeel als leider in de sector."

Voor meer informatie:
Andrea Bava
Vanguard International
(+1) 778 908 1764
andrea@blitzme.ca
www.vanguardteam.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.