Grote watermeloenenoogst verwacht in Marokko

Ondanks de beperkingen die de Marokkaanse regering heeft opgelegd aan de teelt van watermeloenen – zo kan er bijvoorbeeld in Zagoura, een belangrijk teeltgebied dat met acute waterstress kampt, geen watermeloenen worden geteeld –, zal de opbrengst dit seizoen toch die van 2022 overschrijden, zo zegt Ahmed Bouljid, mede-eigenaar van pakstation Lexus. 

"Watermeloentelers hebben hun activiteiten verplaatst naar de regio's Souss Massa, vooral rond Taroudant, en Larache. Dit zijn uitgestrekte gebieden met grote grondwaterreserves. De aanvoer van water is er geen probleem", zegt Bouljid. "Sommige telers zijn nu zelfs ook actief in Mauritanië en Senegal."

"De teelt in Marokko verloopt alvast goed. De weersomstandigheden zijn niet slecht voor dit gewas. De koudegolf is voorbij en de temperaturen zijn momenteel voldoende hoog. De recente regens, de vele uren zonneschijn en het goede niveau van fotosynthese, evenals de korte duur van Jriha (een weerfenomeen in Marokko dat de gewassen bevriest), zijn allemaal factoren die een goede opbrengst voorspellen", vertelt Bouljid.

"Ik kan met zekerheid zeggen dat de watermeloenen erg lekker en zoet zullen zijn. Dankzij de goede weersomstandigheden zijn de planten immers niet gestrest. De maatsortering zal ook erg goed zijn. We verwachten fruit van meer dan 8 kg", vervolgt de exporteur.

De eerste oogst zal eind april klaar zijn voor export en het product zal beschikbaar zijn tot augustus. De late watermeloenen zullen uit het noorden komen, uit de provincie Larache.

"Het is nog te vroeg om te voorspellen hoe de prijzen zullen zijn. Dat zal afhangen van vraag en aanbod", vult de exporteur aan.

"Lexus zal ongeveer 10.000 ton watermeloenen van 8 kg of meer op de markt brengen, geteeld in Taroudant en Larache, en 1.000 ton gele meloenen, netmeloenen en meloenen met gladde schil. We hebben nog geen contracten getekend, maar uit ervaring verwachten we te leveren aan klanten in Nederland, Frankrijk, België en het VK." 

Voor meer informatie:
Ahmed Bouljid & Slimani Tarik
Entrepôt Frigorifique Lexus
Tel: +212 661 177735 (Ahmed Bouljid)
Tel: ‎+212 661 944036 (Slimani Tarik)
bouljida@gmail.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.