Laurent De Smedt, BelOrta:

"Appelprijzen sinds enkele weken eindelijk weer in de lift"

Tholen - De appelmarkt leek lang een ellendig straatje zonder eind, maar plots gloort er toch een positief staartje aan het einde van het seizoen. "Sinds enkele weken zijn we optimistischer geworden. De vraag trekt aan en ook de prijzen zijn recent licht gestegen", vertelt Laurent De Smedt, Divisiehoofd hardfruit van BelOrta. "Natuurlijk zijn ze nog niet optimaal, maar het is belangrijk dat we verder kunnen ruimen." 

Toch betekent dit nog niet dat alles weer koek en ei is voor de Belgische appelen. "De prijzen zouden, kijkend naar de lagere voorraden, eigenlijk hoger moeten zijn. Hoe dit komt? De consumptie zit dit jaar goed. De Belgische retail heeft veel promo's gedaan, wat het fruit goed onder de aandacht heeft gebracht. Als ik een vermoeden moet geven, zal het misschien liggen aan het feit dat de Gala's en Elstars door de warme zomer, en daarmee gepaard gaande lagere kwaliteit, eerder geruimd moeten worden. Daarom komt er meer druk op de markt dan er anders had geweest."

"Er is desalniettemin genoeg ruimte om de appelen van dit seizoen te verkopen", vervolgt Laurent. "Ik heb het idee dat we een later seizoen zullen krijgen dan vorig jaar, waardoor de nieuwe oogst ook later in het seizoen op de markt zal komen. Het is te vroeg om hier met zekerheid iets over te zeggen. Het stelt ons echter, ondanks alle uitdagingen, positief richting de resterende maanden van het seizoen."

Voor de peren is de situatie eigenlijk gedurende het hele seizoen al vrij positief te noemen. "Waar de appelen moeten vechten voor hun plek blijven de peren goed weg lopen", zo stelt de specialist. "Ze vloeien over alle landen zeer goed: Duitsland, Engeland, Spanje, Frankrijk etc. De vraag heeft geresulteerd in mooie prijzen, die recent sterk zijn gestegen. Het zal nog even afwachten zijn wat de eerste aankomsten van het Zuidelijk Halfrond, zoals Williams, doen op de markt. De voorraden zijn echter zo sterk gedaald dat we niet verwachten dat dit voor enige problemen zal zorgen."

Voor meer informatie:
Laurent De Smedt
BelOrta
Mechelsesteenweg 120
2860 Sint-Katelijne-Waver, België
+32(0)12 670 260
laurent.desmedt@belorta.be 
www.belorta.be  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.