"Niet alle Poolse appeltelers hebben tot het einde van het seizoen voorraad beschikbaar"

"De afzet van Poolse appelen is dit seizoen sterk geweest," vertelt Jan Nowakowski, manager van de Poolse appeldistributeur Genesis Fresh. Dit heeft ertoe geleid dat er op dit moment in het seizoen minder voorraden beschikbaar zijn dan vorig seizoen. "Volgens de laatste Wapa-cijfers hebben we in Polen nog steeds 1 mln ton appelen beschikbaar, wat bijna 8% minder is dan vorig seizoen. Dit is logisch, omdat de verkoop dit seizoen goed was. Aangezien de voorraden kleiner zijn, verwacht ik dat er een tekort aan appelen zal ontstaan en dat niet alle telers tot het einde van het seizoen over een voorraad zullen beschikken. Anderzijds stellen we altijd voldoende partijen veilig om onze partners tot het einde van het seizoen te kunnen bevoorraden, zodat er geen gaten vallen."

Het feit dat Poolse appelexporteurs hun appelen nog steeds niet regelmatig naar Egypte kunnen exporteren, betekent dat er nog appelen van de Golden-variëteiten beschikbaar zijn. "Vanaf het begin van dit seizoen zien we een zeer goede vraag naar twee variëteiten:  Royal Gala en Golden Delicious. Het tweede appelras is dit jaar populair, omdat er in Spanje een groot tekort aan appelen was. Als de markt in Egypte voor ons helemaal open zou zijn, zouden we op dit moment geen Golden meer hebben, dat weet ik zeker," legt Nowakowski uit.

"De voorraad Gala loopt ten einde en Golden is binnen een paar weken op. Op dit moment zijn er appelen als Red Prince, Idared, Gloster, Jonagored of nog Red Delicious in beweging. Er worden nieuwe koelruimten geopend en geëxporteerd naar verschillende bestemmingen in Europa en Azië."

Nowakowski stelt dat Red Prince populairder wordt onder de consumenten. "Het populairste ras in Polen is nog steeds Idared. In het begin van het seizoen was er nauwelijks belangstelling voor deze appelen, wat goed is omdat we dit ras altijd bewaren voor het einde van het seizoen. Ook Red Prince kreeg veel aandacht, zowel wat betreft de teelt in Polen als de vraag van importeurs. Nu is het tijd om ook wat hoeveelheden te verplaatsen."

In het algemeen vindt Nowakowski dat het een uitdagend seizoen is geweest en een dat iets eerder dan normaal zou kunnen eindigen. "Als er geen grote veranderingen op de markt zijn, verwacht ik dat het seizoen iets vroeger zal eindigen dan vorig jaar. Ondertussen zullen de appelprijzen stijgen. Dit komt ook deels door het lagere aanbod van het zuidelijk halfrond dit seizoen. Over het geheel genomen zal dit jaar voor de meeste appeltelers en -exporteurs zeer moeilijk worden als gevolg van de huidige energiekosten en de stijging van andere kosten. Ook in Europa maken we momenteel moeilijke tijden door de oorlog in Oekraïne, die enorme gevolgen heeft voor de hele sector," besluit hij.

Voor meer informatie:
Jan Nowakowski
Genesis Fresh
+48223783405
info@genesisfresh.com   


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.