Gemiste kansen voor citroenen

Geen overaanbod van Zuid-Afrikaanse Satsuma's

De eerste Satsuma's worden geoogst in Limpopo en de Oostkaap, maar de volumes uit het noorden van het land lijken te zijn verminderd door de grote hoeveelheden regen van deze zomer, met als gevolg gezwollen en te grote vruchten in sommige blokken. "Het ziet ernaar uit dat er een goede vraag is naar Satsuma's nu Spanje en Marokko een tekort hebben, en met de regen zal het Zuid-Afrikaanse product afnemen, wat zorgt voor een voorzichtig positief voor-uitzicht," zegt een citrushandelaar.

"Deze dagen zijn er geen hoge prijzen meer, maar ik denk dat het Satsuma-seizoen goed zou kunnen zijn. Er is in ieder geval geen overaanbod."

De scheepvaart en de productiviteit in de Zuid-Afrikaanse havens blijven een bron van zorg, maar de marktvooruitzichten voor Satsuma's zijn een verbetering ten opzichte van twaalf maanden geleden, voegt hij eraan toe.

Citroenen
De citroenoogst is zeer vroeg begonnen, ongeveer drie tot vier weken vroeger dan vorig jaar.

Vóór de zware regens waren reeds grote volumes verpakt, wat verklaart waarom de Zuid-Afrikaanse citroenexport tot dusver meer dan 200.000 kartons à 15 kg voorsprong heeft op de citroenexport van vorig jaar aan het eind van week 9.

De exporteurs verloren hun voorsprong door de zware regens van de zomer en het hoge risico op oleocellose bij citroenen, en zeggen nu ongeveer vier weken achter op schema te liggen.

"Het is zeer problematisch geweest om achterop te raken in ons citroenseizoen. Er is nu een onvervulde vraag naar citroenen en dat is een gemiste kans."

Aan het einde van week 9 heeft Zuid-Afrika 814.476 kartons citroenen à 15 kg verzonden, waarvan 49% naar het Midden-Oosten (iets meer dan vorig jaar om deze tijd), 22% naar Zuidoost-Azië (ook een stijging ten opzichte van de eerste fase van het citroenseizoen van vorig jaar), maar minder naar Rusland (18%) en Canada (7%) dan de cijfers van vorig jaar om deze tijd.

De uitvoer van pitloze citroenen naar het Midden-Oosten, Nigeria en Rusland is begonnen.

De ramingen van de citrusexport zullen naar verwachting eind volgende week door de Citrus Growers Association worden bekendgemaakt.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.