PALM Nuts & More Nuss und Trockenfrucht

"Prijzen gedaald voor walnoten, amandelen en vooral macadamia's"

Nadat de handel vanaf oktober 2022 vrij rustig verliep bij het bedrijf PALM Nuts & More Nuss und Trockenfrucht, begon de vraag naar producten zoals macadamia's vanaf februari weer toe te nemen, zoals Joachim Alkewitz, Jens Borchert en Bernd Hofmeister ons vertelden.


Jens Borchert, Joachim Alkewitz en Bernd Hofmeister op de Fruit Logistica 2023

Terughoudend consumptiegedrag na de pandemie
"Onze klanten hadden nog vrij grote voorraden, omdat ze erg optimistisch waren gezien de grote vraag op sommige plaatsen tijdens de pandemie. De problemen binnen de leveringsketen gooiden echter roet in het eten", aldus Jens. "De bestaande problemen als gevolg van de oorlog relativeerden de voorheen hoge vraag. De consumenten zijn namelijk enorm terughoudend geworden wat betreft hun consumptiegedrag." 

Joachim wijst erop dat men ook gezien de consumptiepieken in 2021 een verdere verkoopstijging had verwacht, maar dat bleef uit. "Vanwege de logistieke problemen riepen supermarkten en leveranciers op om voor voldoende voorraden te zorgen. Nu werden we geconfronteerd met de situatie dat de vraag gedaald is, maar er tegelijkertijd teveel aanbod beschikbaar was. De omzet is dienovereenkomstig gedaald." Om grotere hoeveelheden te kunnen verplaatsen, werden er daarom verschillende acties gehouden. "Het devies van de retail tijdens Kerst was om meer promoties te houden. De magazijnen, bijvoorbeeld in Hamburg, waren goed gevuld met flinke voorraden."

Goede verkoop van macadamia's
"Bij de macadamia's konden we echter opnieuw een goede verkoop noteren, ondanks de hogere prijzen. In de biologische sector zijn er opnieuw duidelijke dalingen te zien, vooral bij de premium producten. Discounter wisten hier te scoren. Verder is het biologische segment bij noten en gedroogd fruit uiterst beperkt," zegt Joachim.

Walnoten in de dop weer een trend 
"Ook bij walnoten was er een grote verkoopdaling te zien, aangezien Californië nog steeds problemen heeft met het verschepen", merkt Jens op. "Voor de kersthandel in de retail weken de meeste importeurs uit naar walnoten uit Chili, omdat deze nu eenmaal beschikbaar waren en men er zeker van kon zijn dat deze ook op tijd aan zouden komen." De walnoot is nog steeds een zeer sterk seizoensproduct. "De retail biedt walnoten in de dop inmiddels vrijwel het hele jaar door aan. De verkoop verloopt echter trager, maar tot Pasen verloopt het seizoen goed."

Januari was een recordmaand voor amandelen 
Jens wijst ook op het Position Report over de verscheping van amandelen en walnoten, dat begin februari gepubliceerd werd. "Januari was voor amandelen een recordmaand met flinke stijgingen. Dat was ook voor ons verrassend. Dit kwam waarschijnlijk ook door de verschepingssituatie." Afgezien daarvan zijn veel producten goedkoper geworden. "De grondstofprijzen van walnoten, amandelen en vooral macadamia's zijn gedaald. Bij deze producten zullen de prijzen in de komende maanden, of zelfs jaren, met zekerheid met een derde dalen. Hierdoor zal ook de consumptie weer aantrekken." De prijzen in de retail zijn daarentegen waarschijnlijk nog niet aangepast. "De prijs van walnoten in de dop is met bijna 50 procent gedaald, maar dat is nog niet terug te zien in de consumentenprijs. Dat zal pas in de loop van het jaar geleidelijk duidelijk worden."

Nieuwe leveringslanden 
Met ongeveer 1,3 miljoen ton is China 's werelds grootste walnotenproducent, aldus Joachim. "Het grootste deel wordt echter in China zelf gekocht. Californië teelt ongeveer 780.000 ton per jaar. Chili teelt ongeveer een tiende van de hoeveelheid uit Californië. Er zijn echter ook nieuwe leveringslanden die op de markt dringen, zoals bijvoorbeeld Spanje, Portugal en Frankrijk, met deels een goede kwaliteit en goede maten. De concurrentie is er dus zeker." Op de Fruit Logistica hoorden ze bovendien ook dat er aan meer walnootprojecten in Duitsland en Centraal-Azië gewerkt wordt.

Voor meer informatie:
Jens Borchert, Joachim Alkewitz en Bernd Hofmeister
PALM Nuts & More Nuss und Trockenfrucht GmbH & Co.KG
Lindenstrasse 17
D-21244 Buchholz/Nordheide, Duitsland
Tel: +49 4181 9091 0
mail@palm-nutsandmore.de 
www.palm-nutsandmore.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.