Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

India: Areaal dadelpalmen breidt verder uit

De dadelboom (Phoenix dactylifera L.), geteeld in droge gebieden, komt voor in het Midden-Oosten, Noord-Afrika, Zuid-Sahel, Oost- en Zuid-Afrika, Europa, Azië en de VS, met een geschatte 150 miljoen bomen wereldwijd. De dadel is een belangrijke voedingsbron, met 70% koolhydraten en 3.000 kcal per kilogram fruit. Het bevat ook vitamine A, B-2, B-7, kalium, calcium, koper, mangaan, chloor, fosfor, zwavel en ijzer.
In het Kutch-Bhuj gebied van Gujarat werden lokale variëteiten traditioneel geteeld uit zaden, een methode die werd belemmerd door de tweehuizige aard van de planten, wat zaadgebaseerde vermenigvuldiging onuitvoerbaar maakte.

Technische ondersteuning voor de teelt van dadelpalmen is verleend door het Krishi Vigyan Kendra (een landbouwvoorlichtingscentrum in India), met financiële steun voor twee jaar vanuit de afdeling Tuinbouw. Om het watertekort in Barmer aan te pakken, zijn druppelirrigatiesystemen verplicht gesteld. Het Departement van Tuinbouw, Regering van Rajasthan, heeft ook teeltbedrijven en educatieve centra voor de teelt van dadelpalmen opgezet in gebieden zoals Sagra, Bhojaka, Jaisalmer en Khara, Bikaner. Sinds 2010-11 hebben telers in de woestijngebieden geëxperimenteerd met de teelt van dadelpalmen, waardoor het areaal tegen 2020-21 156 hectare beslaat. Dit heeft geresulteerd in een jaarlijkse productie van 150 tot 180 ton dadels in Barmer, wat heeft bijgedragen aan de verbetering van de sociaal-economische status van de telers, de vermindering van voedingstekorten, en de afname van afhankelijkheid van import.

De introductie van de teelt van dadelpalmen heeft het teeltpatroon veranderd, wat bijdraagt aan de vermindering van woestijnvorming. Het areaal voor dadelpalmen zal naar verwachting de komende jaren nog verder uitbreiden, inclusief in districten zoals Jalore, Jodhpur, Barmer en Jaisalmer van Rajasthan.

Bron: icar.org.in

Publicatiedatum: