Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Export van Oekraïense walnoten stabiel

In 2023 heeft Oekraïne bijna 31.000 ton walnoten geëxporteerd, met een totale waarde van meer dan $77 miljoen. Hoewel dit een toename van 21% in volume betekende ten opzichte van 2022, daalden de inkomsten met 4%, volgens de Oekraïense Vereniging van Agrarische Export. Van de geëxporteerde walnoten was er 8.600 ton onbewerkt en 22.000 ton zonder dop. De Europese Unie bleek de belangrijkste afzetmarkt te zijn, met een omzet van meer dan $45 miljoen, wat neerkomt op 58% van de totale inkomsten.

Niet-Europese landen zoals Irak, Turkije en Azerbeidzjan waren de belangrijkste afnemers van walnoten in de dop, terwijl Azerbeidzjan, Turkije, Frankrijk, Roemenië, Griekenland, Duitsland en Bosnië en Herzegovina de leiding namen bij de aankoop van walnoten zonder dop. De gemiddelde exportprijs voor walnoten in de dop was $893 per ton, aanzienlijk lager dan de prijs voor walnoten zonder dop op $3.142 per ton.

De Oekraïense Associatie van Agrarische Export merkt een algemene daling op in de dynamiek van de afzet op de internationale walnotenmarkt na het begin van de oorlog, die in 2023 verder werd gecompliceerd door het probleem van dalende exportprijzen.

Dit onderstreept het belang van het focussen op de export van hoogwaardige walnoten die door gespecialiseerde bedrijven worden geteeld.

Bron: agronews.ua

Publicatiedatum: