Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Azië en Europa zijn sleutelmarkten voor Californische pistachenoten en amandelen

Ongeveer 99% van alle in de VS geteelde pistachenoten komt uit Californië en de staat produceert ook vrijwel alle amandelen van het land. Bovendien is het aandeel van Californië in de wereldwijde amandelteelt 80%. "Hoewel amandelen in de top drie van Californische gewassen staan qua productievolume met 1,1 mld kilo, telen wij meer pistachenoten", zegt Michelle Carter van Meridian Growers. Naast pistachenoten en amandelen brengt het bedrijf ook pecannoten uit Arizona op de markt.

Sterke export van pistachenoten
In 2023 oogstten Amerikaanse telers een record van 0,67 mld kilo pistachenoten. Een aanzienlijk deel wordt geëxporteerd. Meridian Growers zet ongeveer 20% van de oogst in het binnenland af, de rest wordt naar het buitenland verzonden. Ondanks de recordoogst en de angst voor overaanbod, begon de export sterk. "In de afgelopen jaren hebben we een enorme groei gezien in de export", vertelt Carter. "De campagne rond de gezondheidsvoordelen van pistaches - op touw gezet door de American Pistachio Growers Association - heeft geholpen om de vraag te stimuleren. Het laat consumenten zien dat pistachenoten zoveel meer zijn dan een zoute snack."

Azië en Europa zijn de belangrijkste markten voor de noten van Meridian. China kocht meer dan 90 mln kilo pistachenoten tijdens de eerste vier maanden van het nieuwe seizoen in vergelijking met ongeveer 36 mln kilo in dezelfde periode vorig jaar. Pistachenoten zijn populair in de periode van het Chinese Nieuwjaar. Binnen Europa zijn Spanje, Italië en Duitsland grote afnemers van Amerikaanse pistachenoten en amandelen.

Vorige week werd aangekondigd dat het VK vanaf 11 april tarieven op amandelen voor ten minste twee jaar zal opschorten. "Wanneer tarieven worden verlaagd of verwijderd, zien we meestal een toename in de vraag en we hopen dat dit ook met het VK zal gebeuren", merkt Carter op. De tarieven bedroegen 4% op amandelen in de dop en 2% op gedopt product en waren van kracht sinds het VK de Europese Unie in 2021 verliet.

Prijzen
"De combinatie van een ruimere oogst en sterke export heeft geresulteerd in een vrij stabiele pistachemarkt", stelt Carter. "De markt voor amandelen en pecannoten is daarentegen meer aan prijsschommelingen onderhevig. Vergeleken met pistachenoten hebben we dit seizoen meer stijgingen en dalingen in de prijzen gezien, maar ook niet meer dan gebruikelijk", besluit ze.

Voor meer informatie:
Michelle Carter
Meridian Growers
Tel: +1 559 458 7272 (VS)
[email protected]
www.meridiangrowers.com

Publicatiedatum: