Wereldwijd kleinere citrusoogst verwacht

Volgens een recent rapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) zal de opbrengst van alle citruscategorieën in 2022/23 naar verwachting dalen als gevolg van een combinatie van factoren "zoals ongunstige weersomstandigheden en stijgende grondstoffenkosten in de tuinbouw". 

Mandarijnen
De USDA raamt de mondiale oogst van mandarijnen op 36,6 miljoen ton. Dat is 1,2 miljoen ton minder dan in 2021/2022 door een opbrengstdaling in grote teeltlanden zoals China, Marokko en Turkije vanwege ongunstige weersomstandigheden. 

Een uitzondering is Zuid-Afrika. Het land zal zijn productie van mandarijnen met 6% opdrijven tot een nieuw record van 670.000 ton. Bijgevolg zal ook de export toenemen, namelijk met 8% tot 560.000 ton.

Ook de Verenigde Staten zullen meer mandarijnen oogsten, 820.000 ton in totaal. Dat wordt 23% meer dan vorig seizoen. Chili voegt 67.000 ton toe om uit te komen op 237.000 ton. Peru daarentegen zal moeten inleveren omwille van de stijging van de kosten van arbeid en kunstmest en wegens abnormaal weer. De oogst zal er met 20.000 ton afnemen tot 550.000 ton.

Sinaasappelen
De wereldproductie van sinaasappelen zal in 2022/23 naar verwachting met 5% dalen tot 47,5 miljoen ton. De omvangrijkere oogst in Egypte zal de lagere opbrengst in de Europese Unie en de Verenigde Staten slechts gedeeltelijk compenseren. 

De Amerikaanse sinaasappeloogst wordt geraamd op 2,5 miljoen ton. Dat is 697.000 ton minder dan in 2021/2022. Als gevolg van citrus greening en harde windstoten van de orkanen zal de oogst in Florida een neerwaartse trend blijven vertonen.

De Chinese sinaasappelopbrengst zal naar verwachting licht stijgen tot een record van 7,6 miljoen ton. Het areaal is er immers toegenomen.

Egypte zal de teelt met 600.000 ton opdrijven tot 3,6 miljoen ton en Zuid-Afrika zal naar verwachting 1,7 miljoen ton sinaasappelen oogsten, een nieuw record voor het derde opeenvolgende jaar.

Citroenen
Ten slotte wordt verwacht dat de wereldproductie van citroenen en limes met 7% zal dalen tot 9,3 miljoen ton, met lagere opbrengsten in Argentinië, Mexico en Turkije als gevolg van ongunstige weersomstandigheden en hogere teeltkosten. 

Volgens de USDA zal Zuid-Afrika 660.000 ton citroenen/limes produceren. Dat is 2% meer dan in 2021/2022 en een nieuw record, terwijl de oogst in de Europese Unie naar schatting met 4% zal dalen tot 1,6 miljoen ton als gevolg van een lagere gemiddelde opbrengst in Spanje.

Klik hier om het volledige rapport te bekijken.

Bron: simfruit.cl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.