Ava-Asaja

Egyptische sinaasappelen op Spaanse markt

"De import van partijen sinaasappelen uit Egypte door enkele Spaanse pakstations, met name in Valencia, maakt branchevereniging Ava-Asaja ongerust, enerzijds vanwege het gebrek aan wederkerigheid in teeltnormen en anderzijds door het risico dat de consument wegens onjuiste of verwarrende etikettering eerder buitenlandse dan lokale sinaasappelen koopt." 

"We vragen zowel handelaren, retailers als consumenten prioriteit te geven aan Valenciaanse en Spaanse sinaasappelen, die met een optimale rijpingsgraad op de markt worden gebracht en voldoen aan alle normen van versheid, kwaliteit, voedselveiligheid en respect voor het milieu." 

"Nu de citrusopbrengst in het hele Middellandse Zeegebied gedaald is, voornamelijk als gevolg van droogte, heeft Ava-Asaja afgelopen dagen ontdekt dat sommige bedrijven ladingen uit niet EU-landen introduceren om hogere winstmarges te halen. Het importproduct wordt gebruikt om de prijzen van lokaal citrus naar beneden te drukken. De grootste import in deze tweede helft van het seizoen bestaat uit Egyptische sinaasappelen, maar er zijn ook sinaasappelen uit Turkije en mandarijnen uit Marokko op de Spaanse markt."

De voorzitter van Ava-Asaja, Cristóbal Aguado, dringt er bij de Spaanse consument op aan prioriteit te geven aan de consumptie van lokale sinaasappelen en mandarijnen. "We moeten kijken naar de Fransen en Italianen. Zij weten hoe ze hun eigen product moeten verdedigen tegenover importproduct. Goedkopere import betekent immers teelt onder erbarmelijke arbeidsomstandigheden, minder respect voor het milieu en met het gebruik van gewasbeschermings-middelen die hier verboden zijn."

Aguado roept de overheid ook op tot grondige controles op de etikettering van citrus en andere tuinbouwproducten op verkooppunten, zodat het land van herkomst duidelijk wordt geïdentificeerd. "We moeten vermijden dat de consument wordt misleid of in verwarring wordt gebracht met citrus dat uit Spanje lijkt te komen, maar in werkelijkheid Egyptisch, Marokkaans of Turks product is. Zo kan de consument bewust kiezen voor zijn gezondheid, maar ook voor een product dat bijdraagt aan de Europese economische welvaart, zelfvoorziening op het gebied van voedsel, werk voor de plattelandsbevolking en de strijd tegen klimaatverandering."

Voor meer informatie:
Ava-Asaja
www.avaasaja.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.