Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Sorrento citroen wordt in het buitenland als limoncello verkocht"

Met zijn schil van gemiddelde dikte en sterke geur door de aanwezigheid van essentiële oliën is de citroen van Sorrento met beschermde geografische aanduiding een product dat zowel geschikt is voor de versmarkt als voor de verwerkende industrie. Verder heeft de citroen middelgrote maten, een elliptische vorm en vruchtvlees dat bijzonder rijk is aan sap, vitamine C en mineralen. De balans tussen zuren en suikers is uitstekend.

"De Limone di Sorrento IGP wordt in heel Italië gewaardeerd. Het is een veelgebruikt ingrediënt in de keuken en in de patisserie. In Italië wordt het vers verkocht aan retailers en gedeeltelijk bestemd voor de productie van limoncello. De citroen wordt ook vers verkocht in het buitenland, voornamelijk aan supermarktketens in Noord-Europa, maar aangezien dit fruit noch tijdens noch na de oogst behandeld wordt, geven we om houdbaarheidsoverwegingen de voorkeur aan export in de vorm van limoncello", zegt Mariano Vinaccia, voorzitter van het Consortium voor de Bescherming van de Limone di Sorrento IGP, alsook voorzitter van de coöperatie Solagri.

"Vorig jaar is er 3.500 ton geoogst en 4 mln liter limoncello geproduceerd. Dit seizoen is de oogst half januari begonnen. Halverwege februari werd het tempo opgeschroefd en we verwachten door te gaan tot begin augustus. De afzet van het verse product loopt tot eind oktober. Dit jaar is de opbrengst gemiddeld. Tot nu toe is er al 600 ton BGA-product geplukt. De prijzen zijn in lijn met vorig jaar, maar we zouden het op prijs stellen mocht het product op de markt iets beter gewaardeerd worden om zijn uitstekende kwaliteit."

Teeltgebied
De Limone di Sorrento wordt geteeld in alle gemeenten van het schiereiland van Sorrento, namelijk Massa Lubrense, Meta, Piano di Sorrento, Sant'Agnello, Sorrento, Vico Equense, maar ook op het eiland Capri, met de twee gemeenten Capri en Anacapri.

"Deze plaatsen met hun microklimaat en vulkanische bodems rijk aan kalium geven deze citroen zijn bijzondere kenmerken. De teelt vindt plaats met behulp van typische pergola's gemaakt van kastanjehout of ijzer en bedekt met netten."

Pergola's gemaakt van kastanjehouten palen ondersteunen de citroenbomen

De citroenteelt in Sorrento draagt bij aan de bescherming van de bodem tegen hydrogeologische instabiliteit en het is een fundamenteel element van het kustlandschap, waardoor het ook toeristen aantrekt.

"Onze citroenteelt is niet intensief, maar juist het tegenovergestelde. Hier op het schiereiland van Sorrento zijn er veel kleine bedrijven en recentelijk hebben heel wat jongeren zich op deze activiteit gestort. Daar kan ik alleen maar trots op zijn, gezien we komen van decennia van totale verwaarlozing van de citroenteelt. Bovendien wil ik benadrukken dat ons BGA-label bijzonder is, omdat het zowel het verse als het verwerkte product betreft."

Teeltgegevens
Het areaal van de Limone di Sorrento IGP beslaat ongeveer 400 hectare. Solagri is de belangrijkste coöperatie in het gebied, met meer dan 250 leden en een areaal van ruim 150 hectare.

Publicatiedatum: