Kleine maten beïnvloeden succes eerste helft Egyptisch citrusseizoen

De eerste helft van het citrusseizoen in Egypte was een gemengd succes. Volgens Eslam Gelila van de Egyptische exporteur Gelila zijn de volumes aanzienlijk toegenomen en was de vraag zeer sterk, maar heeft het probleem van een overvloed aan kleine maten de exporteurs parten gespeeld.

"Dit jaar wordt de citrusexport geschat op 2 miljoen ton, tegenover 1,6 miljoen ton vorig jaar, een stijging van ongeveer 25%. De vraag is duidelijk gestegen omdat onze traditionele concurrenten te kampen hebben gehad met verschillende problemen, zoals de aardbeving in Turkije en de droogte en de gestegen teeltkosten in Spanje, en ook omdat het citrusseizoen in Zuid-Afrika nog niet is begonnen. Helaas hebben wij niet ten volle van deze situatie kunnen profiteren omdat wij een probleem hadden met onvoldoende grote maten", legt Gelila uit.

Het is bekend dat de Russische markt een belangrijke bestemming is voor Egyptisch citrus, en deze markt vereist grote maten, vandaar deze moeilijke situatie: "Gewoonlijk verschepen we 20-30 containers citrus per week naar Rusland. Dit jaar worden slechts 10 containers per week verscheept."

Citrushandelaren aan beide zijden hebben zich moeten aanpassen. De Egyptische exporteurs moesten grote zendingen afwegen, omdat veel bestemmingen fruit van groot formaat vereisen, en de Russische importeurs moesten concessies doen. "De Russen hadden geen andere keuze dan middelgrote maten te accepteren en elders in te kopen, vooral in Turkije. Toch is de consumptie van citrus in Rusland dit jaar gedaald."

Egyptische exporteurs moesten volgens Gelila op zoek naar andere markten: "De Europese vraag naar Egyptisch citrus is dit jaar zeer groot. Polen heeft bijvoorbeeld zijn invoer van Egyptische citrus aanzienlijk verhoogd. We hebben ook voor het eerst geleverd in enkele Afrikaanse landen zoals Senegal en Guinee. Ook de sterke vraag van de lokale Egyptische markt en van de levensmiddelen-industrie heeft het seizoen gered."

Gelila verwacht volgend jaar een toename van het areaal Egyptische citrus: "Er is een sterke vraag op wereldniveau, en de producenten zullen hun volumes volgend seizoen uiteraard verhogen." De exporteur schat deze toename op ongeveer 20%. Hij zegt echter dat dit aanzienlijke logistieke inspanningen zal vergen: "De aardappel- en uienoogst begint beschikbaar te komen, en met de grote volumes citrus zal het nodig zijn om voor een vlotte doorstroming te zorgen."

"Exporteurs zullen worden uitgedaagd om deze groei te ondersteunen met operationele capaciteit. Bij Gelila zijn we de grootste exporteur van uien en citroenen in Egypte, en de vierde exporteur van sinaasappelen, en we geloven in ons vermogen om deze ambitie waar te maken", besluit Gelila.

Voor meer informatie:
Eslam Gelila
Gelila
Tel. +20 100 000 4540
ceo@gelila-eg.com
www.gelila-eg.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.