Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Euroandes

"Qua prijzen is het voor blauwe bessen een moeilijk seizoen geweest"

Peruanen kijken verbijsterd toe naar wat in hun land gebeurt. Ze hopen op een snelle terugkeer van de rust, terwijl het parlement eens te meer de idee van vervroegde verkiezingen verwerpt, toch een van de belangrijkste eisen van de demonstranten.

Met een misschien onvoorziene opstand van een bevolkingsgroep die in maart al massale protesten had georganiseerd vanwege stijgende kosten en de brandstofcrisis, is de blokkade van wegen een van de methodes om de huidige regering omver te werpen. Het heeft echter ook verstrekkende gevolgen voor de economisch heel belangrijke tuinbouwsector die sterk leunt op de export. De werkelijke impact zal pas duidelijk worden aan het einde van het exportseizoen, maar ondertussen voedt de stilstand de teleurstelling en de sociale rust nog meer.

"De grootste blokkades vinden plaats in het zuiden van het land en hebben gevolgen voor belangrijke producten die nu in volle oogst zijn, zoals druiven. Gelukkig zijn de wegen in de belangrijkste teeltgebieden vrijgegeven in afgelopen dagen. Nadat de wegen op 30 januari waren opengesteld, vertrokken in twee dagen tijd meer dan 12 miljoen kilo druiven uit Ica om ingeladen te worden op schepen richting het buitenland", vertelt Christian Pereda van het Spaanse importbedrijf Euroandes.

"In de blauwe bessensector is de situatie rustiger, want toen de wegblokkades begonnen, was al 82% van het volume geëxporteerd en 79% van het areaal ligt in het noorden van het land, waar de protesten minder hevig zijn."

"In november en december waren er wel stakingen die de blauwe bessensector troffen. Dat was in week 47 en 51. Toen voelden we dat er minder volumes beschikbaar waren voor export, maar al bij al was de impact veel kleiner dan nu voor de druivenexport."

"Het is voor niemand een geheim dat dit qua prijzen een ingewikkeld seizoen is geweest voor de blauwe bessen. In september waren ze best goed, maar in oktober was er veel aanbod en de prijzen stonden onder druk tot en met november. En daar komen nog de hoge verzendkosten bij. In december konden we dan weer rustiger ademhalen."

Peru is inmiddels de grootste exporteur ter wereld van dit zachtfruit en de sector is nog steeds groeiende. Volgens gegevens van Agrodata Perú is de Peruaanse blauwe bessenexport in 2022 met 32% gestegen. De FOB-waarde nam met 25% toe, wat neerkomt op een daling van de gemiddelde prijs van 5%. Vooral in het laatste kwartaal zakte de prijs fors naar gemiddeld ongeveer $ 4,80.

"Gelukkig hebben wij de juiste partners. We zijn heel goed afgestemd op de markt en we konden anticiperen op de situatie. Een goede communicatie is daarin doorslaggevend geweest. We hebben snel kunnen schakelen en we waren altijd op zoek naar het best mogelijke rendement voor de telers, zodat de handel voor iedereen iets zou opleveren. Dankzij ons gericht management hebben we het verschil kunnen maken in een complex seizoen", merkt Christian op.

"Naast blauwe bessen importeren we ook asperges, avocado's, mango's en druiven. We zijn het druivenseizoen in het noorden van Peru al aan het afronden en we gaan nu door met het Marokkaanse mango- en blauwe bessenseizoen."

Voor meer informatie:
Euroandes
Christian Pereda (commercieel directeur)
Tel: +34 657 21 71 29 (Spanje)
comercial@euroandes.es

Publicatiedatum: