Balans Spaans Sando clementineseizoen: betere opbrengst, hogere prijzen

De Sando clementineoogst loopt deze week ten einde in de belangrijkste teeltgebieden van Spanje. De opbrengst is weer wat gestegen door het in productie komen van nieuwe percelen en ook de prijzen waren hoger dan vorig jaar. Dit beschermde ras uit Nules, Castellón, blijft Valenciaanse telers aanspreken en zal naar verwachting in 2024 ook op het zuidelijk halfrond geplant worden. 

"Deze week worden de laatste partijen Sando verladen. De oogsten begon op 15 december, iets eerder dan normaal, vanwege het gebrek aan clementines en mandarijnen op de markt in het eerste deel van het seizoen. De productie was immers sterk teruggelopen door de hittegolven en droogte, maar ook door regenval in de herfst", zegt Joan Caballol, CEO van Sando Clementine. "Hoewel Sando iets vroeger dan gebruikelijk werd geoogst, zag het ras er aantrekkelijk uit en was ook de smaak uitstekend. Dit zorgde ervoor dat Sando kon opvallen ten opzichte van andere rassen in diezelfde periode en zo is het dus weer iets bekender geworden bij citrushandelsbedrijven."

Sando wordt doorgaans van half december tot eind januari verkocht, maar er zijn enkele teeltgebieden die kunnen doorgaan tot eind februari. "Sando heeft de hoge temperaturen van afgelopen zomer en herfst goed verteerd. Vrije rassen zoals Clemenules, afkomstig uit dezelfde streek, werden harder getroffen door de hitte, zowel rechtstreeks als door toename van de plaagdruk. Ondanks de droogte is de maatsortering van Sando heel behoorlijk geweest en was ook het sapgehalte hoog. Enerzijds is dit te danken aan de genetica, maar het is ook duidelijk dat de telers steeds professioneler te werk gaan", zegt Joan Caballol.

De beschikbare hoeveelheid van dit beschermde ras is dit jaar hoger omdat er nieuwe percelen in productie zijn gekomen in de provincies Castellón en Valencia. "Vorig jaar waren er veel clementines op de markt en toch hield Sando goed stand met zeer bevredigende prijzen. Dit jaar is de opbrengst van Sando toegenomen en in een context van stijgende telersprijzen heeft het ras gemiddeld tussen de 65 en 90 cent per kilo behaald. Een citrus dat elk jaar een constante productiekwaliteit heeft, is van het grootste belang voor het inkomen van de telers."

"De teelt van Sando is diep geworteld in Castellón, omdat het de streek van herkomst is en bovendien een provincie die gericht is op de clementineteelt. Daarom zijn ook we ook erg blij met de groeiende populariteit van het ras in de provincie Valencia. Enkele belangrijke bedrijven zijn er al mee aan het werken."

"Ondertussen gaan we door met het uitbreiden van de productie, aangezien een constant aanbod in typisch "clementine-makten", zoals Frankrijk, België of Italië, noodzakelijk is. We willen echter dat deze groei ordelijk verloopt om de winstgevendheid voor alle schakels in de keten, te beginnen bij de teler, te waarborgen. Daarom handhaven we voorlopig een limiet van een areaal van 1.000 hectare", voegt hij eraan toe. 

Het jaar 2022 werd afgesloten met belangrijke vorderingen op het gebied van regularisatie van illegale percelen. "We zijn tevreden met de behaalde resultaten, maar er is nog werk aan de winkel en binnenkort zullen we nieuwe acties lanceren die het legalisatieproces zullen versnellen", vervolgt Joan Caballo.

Het ras, dat voornamelijk in Spanje wordt vermeerderd en geteeld – er zijn ook enkele teeltlocaties in Italië –, zal in 2024 in Zuid-Afrika worden aangeplant en in de komende jaren is het ook de bedoeling om het te introduceren in Californië en Australië. Het quarantaineprotocol is er al immers ver gevorderd.

Sando Clementine zal met een stand aanwezig zijn op de Fruit Logistica in hal 11.2, stand A-46.

Voor meer informatie:
Joan Antoni Caballol i Angelats
Sando Clementine
Av. Generalitat, 104, 1ºC
43500 Tortosa (Spanje)
Tel: +34 609045598
info@sandoclementine.com 
www.sandoclementine.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.