Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Perlahuelva

"Blauwe bessensector zoekt late rassen voor Huelva"

Het blauwe bessenareaal, dat dit jaar met 2% is toegenomen in de Spaanse provincie Huelva, is er ondertussen goed voor 30,5% van de 11.802 hectare zachtfruitteelt in 2022/2023.

"Wij zijn maandag begonnen met de pluk", vertelt Ramón Hernández van Perlahuelva. "We telen de rassen Matías, Windsor en Star. Daarmee proberen we de zes maanden van het seizoen te dekken, al hebben we ook wat Legacy in de buitenteelt zonder plastic voor oogst in de zomer." Dit en andere nog latere rassen zouden zelfs zeer interessant kunnen worden voor de sector in Huelva, vertelt de directeur van Perlahuelva.

"De sector is op zoek naar rassen voor oogst buiten de piekmaanden, namelijk april en mei, wanneer de markt niet in staat is om al het volume te absorberen. Legacy wordt in juni en juli geoogst, wanneer traditioneel het fruit van Portugal, Noord-Spanje en andere Europese landen op de markt komt. In februari, maart en april hebben we daarentegen alleen concurrentie uit Marokko", legt hij uit.

"Enkele jaren geleden waren december en januari maanden met zeer correcte prijzen voor blauwe bessen – tot wel € 9 per kilo –, maar tegenwoordig zijn die prijspieken aan het verdwijnen. De prijzen zijn stabieler geworden sinds het overzeese fruit in oktober de Europese markt begon te bereiken. Als er nog een opleving is van de prijs, dan is dat maar heel licht. In april en mei zakken ze zelfs volledig weg. Terwijl vier jaar geleden € 5,50 per kilo als laag werd beschouwd, dalen we nu af naar prijzen rond de € 3,50." 

Dat heeft veel te maken met de exponentiële groei van de blauwe bessenteelt in Marokko, de grote concurrent voor Spanje in die maanden. "Ik denk dat Marokko de leidende rol op de Europese blauwe bessenmarkt op zich gaat nemen. De grote spelers in de sector vertrekken naar daar. Er worden enorme percelen aangelegd, in tegenstelling tot hier in Huelva, waar het vooral een zaak is van kleine en middelgrote telers", vertelt Ramón. "Blauwe bessen worden een volumebusiness en als het zo doorgaat, wordt het uiteindelijk een commodity."

"Onze politici moeten beseffen dat we een strategische sector zijn"
De Andalusische groente- en fruitsector werkt continu aan het verbeteren van haar concurrentievermogen, want tuinbouw is een activiteit van groot sociaal en economisch belang in het gewest. Andalusië is immers exportleider van groenten en fruit in Spanje. Volgens statistieken van Extenda, het handelsbevorderings-agentschap van Andalusië, was het gewest tussen januari en oktober 2022 goed voor ruim 40% van de verkoop van groenten en fruit in heel Spanje en was de provincie Huelva, in grote mate dankzij de zachtfruitsector, de op één na grootste exporteur in het gewest. De toenemende impact van de import, zoals in het geval van blauwe bessen, zorgt er echter voor dat de sector met enige bezorgdheid naar de toekomst kijkt. De gehele Andalusische groenten- en fruitsector werkt voortdurend aan de verbetering van het concurrentievermogen van een activiteit die van groot sociaal en economisch belang is in de autonome regio. 

"Onze politici moeten er zich van bewust zijn dat we een strategische sector zijn en dat wat in het verleden is gebeurd met sectoren als de textielindustrie – namelijk dat ze uitweek naar andere landen, waardoor onze productiecapaciteit verarmde – niet mag gebeuren met de tuinbouw. En het gaat niet alleen om de textielsector. Tijdens de eerste coronamaanden realiseerden we ons bijvoorbeeld dat we niet eens de capaciteit hadden om mondmaskers te produceren."

"Er zou meer ingezet moeten worden op een degelijk waterbeleid en er zou meer geïnvesteerd moeten worden in tuinbouwtechnologie. Want als er één basishandeling is die we ons hele leven zullen stellen, dan is het voedsel tot ons nemen. En al het voedsel komt uit de land- en tuinbouw", besluit Ramón.

Voor meer informatie:
Perlahuelva Fruits Export S.L.
Calle Zalema, 14
21720 Rociana del Condado (Huelva) - Spanje
Tel: +34 610 728 319
perlahuelva@perlahuelva.com
https://perlahuelva.com

Publicatiedatum: