Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Alain Tulpin, Tulpin Group:

"Zodra de volle producties uit Spanje of Marokko komen, wordt Egypte van de markt geduwd"

Tholen - Het seizoen van de Egyptische aardbeien loopt nog altijd door, en na wat rustige weken in het nieuwe jaar trekt ook de drukte weer aan. "Deze en vorige week was het in Spanje en Marokko regenachtig en koud, terwijl het in Egypte heel mooi weer is. Dan zie je dat het weer wat harder gaat, maar hoe lang dit aanhoudt, weet je nooit", vertelt Alain Tulpin van de Tulpin Group.

"Een normaal seizoen." Zo beschrijft Alain de situatie voor de Egyptische aardbeien dit jaar. "En dat is in deze tijden natuurlijk ook al een bijzonderheid. Er is geen sprake van pieken, maar de problemen van voorgaande jaren laten zich dit jaar gelukkig ook niet zien." Wel is het aanbod voor de Nederlandse markt afgelopen. "We krijgen enkel nog aardbeien voor de Engelse en Ierse markt. Over het algemeen zijn de volumes vergelijkbaar met voorgaande jaren, maar de druk op de prijzen houdt, net als in eigenlijk elke sector, onverminderd aan."

Kwalitatief gezien zijn de aardbeien dit jaar, zo legt de ondernemer uit, prima in orde. "Vorig jaar hadden ze in Egypte rond 15 december sneeuw gehad in bepaalde delen. Bovendien was het relatief koud. Dit jaar zagen we vlak voor Kerst temperaturen van rond de 25 graden, wat toch wel heeft geholpen."

Profiteren van de welbekende problemen in de Noord-Europese aardbeienteelt doet Egypte echter niet echt. "Spanje gaat daar hoofdzakelijk de voordelen van zien. Normaal krijg je eind maart al wat Belgisch en Nederlands fruit van betekenis. Dit is relatief duur, maar omdat de Spaanse aardbeien al even op de markt zijn, betalen consumenten over het algemeen liever meer voor de Nederlandse of Belgische aardbei. Wat je normaal echter eind maart had, zal dit jaar vanaf eind april/begin mei op de markt verschijnen. Dan is er dus meer ruimte voor het Spaanse product. Een ander probleem, wat dan weer naar boven kan komen, is dat aardbeien uit serres en plastic tunnels tegelijk op de markt komen en er een overaanbod ontstaat."


Foto Nik Deblauwe

Kijkend naar de komende maanden verwacht Alain desalniettemin niet bijzonder veel extra uitdagingen. "We zien dat er wat minder koopkracht is, maar wij hebben daar niet echt veel van gevoeld. Wel hebben wij gemerkt dat er minder charters ingezet zijn voor transport." Waar de ondernemer het meeste rekening mee zal moeten houden, is de Engelse quota. "Voorheen hadden ze het Europese quota, maar sinds de Brexit heeft het Verenigd Koninkrijk een eigen quota. Deze is vanaf deze week voorbij, waardoor al het product weer wat duurder wordt. Dan hangt alles af van wat er uit Marokko en Spanje komt. Dit aanbod is nu nog beperkt, maar zodra de volle producties vanaf midden februari erbij komen, zullen de Egyptische aardbeien weggeduwd worden. Dat is voor nu echter nog niet het geval."

Voor meer informatie:
Alain Tulpin
Tulpin Group
Kapellestraat 2A, Bus 6
8460 Oudenburg, Belgiƫ
+32(0) 59 80 66 33
hq@tulpingroup.eu         
www.tulpingroup.eu