"Egyptisch citrus is aantrekkelijk bij zowel in- als verkoop"

De eerste partijen van Egyptische Navel-sinaasappelen zijn in week 51 in de Europese havens gearriveerd en zullen nu succesvol op de markt worden gebracht. Het seizoen is volgens Andreas Schindler, directeur van Don Limon, veelbelovend begonnen. "We stuiten op een vriendelijke markt, zowel wat betreft de inkoop als wat betreft de distributie." Uiteindelijk is de stemming in Europa wat betreft perssinaasappelen voor de verssector bijzonder positief. Aan het einde van het Zuid-Afrikaanse seizoen in de herfst destabiliseerden de markten zich en was er sprake van een acuut aanbodoverschot. We zagen de start van het Egyptische seizoen dan ook bezorgd tegemoet, maar gelukkig herstelde de markt weer op tijd en zien we nu normale omstandigheden", aldus Andreas. 

Ook de populaire maten in de verssector zijn momenteel in goede hoeveelheden beschikbaar, vervolgt de fruitimporteur uit Hamburg. "In het afgelopen seizoen hadden we te veel te grote sinaasappelen, die ongeschikt waren om te persen. Dit jaar hebben we daarentegen een groot aandeel aan sinaasappelen die moeiteloos door de sapmachine gaan. In wezen vinden wij de markt erg ondoorzichtig en onaangenaam, waardoor de Egyptische sinaasappelen momenteel eerder een positieve positieve uitzondering zijn."


Aziz Abo Shady

Goede beschikbaarheid
Aziz Abo Shady, productspecialist van Don Limon, is het daar 100% mee eens. "Kleine sinaasappelen (100/113/125) vormen ongeveer 30 tot 40 procent van het volume. De middelgrote (72/80/88) en grote sinaasappelen (40/56) maken elk ongeveer 30 procent van het totale volume uit. Bij de populaire Valencia sinaasappelen daarentegen bestaat slechts 10 tot 15 procent van de teelt uit grote (40/56) maten."

De mondiale citrusmarkt is tegenwoordig zeer concurrerend. De Egyptische citrussector ervaart tijdens het seizoen directe concurrentie van de landen uit het Middellandse Zeegebied, vooral de Spaanse teeltregio's. Aziz: "We stellen vast dat het Egyptische citrus erg concurrerend is qua prijs. De eerste helft van het seizoen in Spanje werd gekenmerkt door tekorten, wat gevolgen had voor het prijsniveau. Egypte en andere teeltlanden konden van deze situatie profiteren."

Professionalisering aan de oorsprong
Don Limon heeft sinds twee jaar een zelfstandig kantoor in de westelijke Nijldelta, tussen Alexandrië en Caïro. "Vanwege het evenwichtige handelsbeleid en de optimale omstandigheden heeft Egypte zich in de afgelopen twintig jaar ontwikkeld tot het belangrijkste exportland van sinaasappelen. Wat het tijdschema betreft is Egypte natuurlijk een directe concurrent van Spanje, hoewel beide landen hun bestaansrecht hebben binnen de citrusexport. Egypte wordt vooral geaccepteerd in de horeca, hotellerie en export naar Oost-Europa, maar is minder in de Duitse retail te vinden. Dit is ook deels te danken aan de logistieke ketens in Spanje, die wat sneller en preciezer kunnen reageren op de hoge verwachtingen van de Noordwest-Europese retailers.

Desondanks ziet Andreas Schindler nog steeds een toenemende professionalisering van de Egyptische citrussector. "De problemen met MRL's op fruit zijn grotendeels onder controle. We zijn in ieder geval op de goede weg en zien in de toekomst ook nog meer potentieel in de Europese retail."

Onzekerheid in de waardeketen
Het marktklimaat is in het algemeen vrij moeilijk. "We voelen onzekerheid in de gehele waardeketen, bij alle marktdeelnemers, wat het gevolg is van de kostenstijgingen. Wat wel positief is, is dat de zeevrachtsituatie weer grotendeels normaal is."

Bezoek het bedrijf op de Fruit Logistica: hal 25 / B02

Voor meer informatie:
Andreas Schindler
Don Limon GmbH
Großmarkt Hamburg
Tel: +49 (0)40 3095499 0
a.schindler@don-limon.de 
don-limon.com/de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.