Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Lagere aanvoer Mexicaanse limes zal in februari tot prijsstijging leiden

De aanvoer van Mexicaanse limes naar de VS is ruim te noemen, maar daar komt volgende maand verandering in. "De afgelopen twee weken is er een behoorlijk volume aan limes geweest", zegt Jose Duran Jr. van de Texaanse importeur La Minita Fresh. "Vorige maand hadden we echter problemen in de teelt. Het weer was te koud in de tropische zone van Mexico. De bomen raakten gestrest en de limes rijpten niet zoals zou moeten." 

Maar in de afgelopen twee weken is de export vanuit Mexico weer op gang gekomen. "Onze telers vertellen ons echter dat dit de laatste grote oogstronde is. Ook voor volgende week ziet het er nog goed uit, maar eens we in februari en maart zitten, zal de beschikbaarheid fors afnemen. Het limesaanbod zal erg krap worden in de teeltgebieden", zegt hij. 

De op handen zijnde beperkte oogst is het gevolg van een minder geslaagde bloei door koudere temperaturen in Mexico in de maand december. "Net voor Pasen wordt de aanvoer weer normaal, maar in februari en maart wordt het schrapen", voegt Duran eraan toe.   

Zorgen over kwaliteit
De stress die de bomen hebben ondergaan heeft ook invloed gehad op de kwaliteit. Op dit moment is die redelijk goed, maar Duran merkt op dat er ook veel fruit van slechte kwaliteit op de markt is. 

Ook Colombia verlaadt momenteel limes, maar de kwaliteit is niet zo goed is als die van Mexicaans product, aangezien de Colombiaanse limes niet dezelfde houdbaarheid hebben. Ze worden echter tegen een lagere prijs aangeboden. Ook Peru heeft enkele volumes op de markt. "In februari en maart kunnen ze het lagere Mexicaanse aanbod compenseren. Ze zijn nu al een paar jaar op de markt en ze zitten nog steeds in een leerproces, bijvoorbeeld op het gebied van kleur. De Colombiaanse limes zijn beter dan de Peruaanse", zegt Duran.

De ruime beschikbaarheid van nu voldoet aan de lagere vraag en zorgt in combinatie met het kwaliteitsprobleem voor een mix van prijzen. "Sommige handelaren noteren hoog, anderen dan weer laag. De markt is in de war en zoekt naar het juiste prijsniveau", zegt Duran.

Beweging in de prijzen
Vorig jaar waren de prijzen in de eerste week van januari als volgt op de Amerikaanse markt: $ 30-38 voor maat 110; $ 36 voor 150; $ 36 voor 175; $ 37 voor 200; $ 30 voor 230 en $ 26 voor 250. Momenteel halen de prijzen nog meer dan $ 30, maar Duran zegt dat ze geen stand gaan houden en verwacht dat ze onder die grens zullen zakken. "Handelaren praten al over prijzen van boven de $ 50 in februari en maart. Feit is dat we de juiste prijs moeten vinden om weer op het goede spoor te komen", zegt Duran. 

Het is belangrijk om weer op het goede spoor te komen, aangezien de export van Mexicaanse limes naar de VS over het algemeen toeneemt. "Elk jaar zien we de export verder groeien", zegt Duran. "Enkele jaren geleden, als we drie opeenvolgende weken van 500 zendingen zagen, stortte de markt in. Op dit moment betekent 500 een normale week en tegenwoordig zien we meer dan 600 of 700 verladingen per week. Nu stort de markt pas in als er twee tot drie weken lang 800 zendingen plaatsvinden." 

Voor meer informatie:
Jose Angel Duran Jr.
La Minita Fresh, LLC.
Tel: +1 (956) 843 4717 (VS)
jaduran@laminitafresh.com
www.laminitafresh.com

Publicatiedatum: