Vraag naar Israëlische Orri mandarijnen ‘sky high’

Er lijkt wat rust te komen voor de Israëlische citrussector met mooi weer tijdens de oogst, een iets betere wisselkoers, vlotte verzendingen, een torenhoge vraag en goede prijzen op de markten. Volgens Orna Inbar, verkoop- en promotiespecialist bij brancheorganisatie Plants Production and Marketing Board, verwacht Israël ondanks een late start van het seizoen 100.000 ton Jaffa Orri mandarijnen te oogsten, wat 18% meer is dan vorig seizoen. 

"De Jaffa Orri mandarijn, ontwikkeld door Israëlische wetenschappers, is de koning onder alle easy peelers wat betreft smaak, kleur, grootte en aroma. Het is de meest gevraagde mandarijn ter wereld. Het seizoen is iets later begonnen dan vorig jaar. We verwachten 100.000 ton waarvan er al 10% is geleverd. Dat is iets meer dan vorig seizoen. Consumenten zoeken al naar Orri’s sinds Kerst en met veel geduld bereikten de eerste ladingen de Europese markt. Dankzij de huidige goede weersomstandigheden wordt er nu dagelijks geoogst en worden de mandarijnen dag na dag geladen. De eerste volumes kwamen terecht op een gretige markt en de vraag is torenhoog met goede prijzen. Door de regen en de gematigde temperaturen van de afgelopen week kon het fruit zijn volle zoetheid krijgen. De eerste ladingen naar Amerika zijn nog onderweg. Ze zullen er voldoen aan de programma's en campagnes die in het voorseizoen zijn vastgelegd", legt Inbar uit. 

Het Israëlische citrusseizoen begon in oktober met de export van Ruby grapefruit. De oogst was goed en ook de vraag was tevredenstellend, zegt Inbar. "Jaffa Ruby wordt wereldwijd geëxporteerd ondanks de logistieke uitdagingen naar China en Japan. De vraag is net zo goed als de kwaliteit en de markten consumeren elke beschikbare hoeveelheid. De vraag naar Jaffa grapefruit is het resultaat van tientallen jaren van investeringen door Israëlische telers om te voldoen aan de hoeveelheden en de marktvraag naar kwaliteit. De afzet loopt door tot aan de maand mei en er worden vergelijkbare hoeveelheden als vorig jaar verwacht."

Er wordt voor 2022/23 een opbrengst van 496.000 ton verwacht als gevolg van normale weersomstandigheden tijdens het groeiseizoen en geen veranderingen in het teeltareaal. 

Inbar omschrijft de Orri-mandarijn als een in alle opzichten unieke easy peeler met een lang seizoen. "We verwachten dat de verzendingen tot en met de maand mei zullen doorgaan met een goede marktsituatie in Europa en Noord-Amerika. De grootste Europese markt is Frankrijk, gevolgd door Duitsland, het VK, Zwitserland en andere. We vertrouwen erop dat Jaffa Orri de consument in 2023 een maximale en unieke ervaring zal bieden", besluit Inbar.

Voor meer informatie:
Orna Inbar
Plants Production and Marketing Board
ornain@plants.org.il 
www.plants.org.il 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.