Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Maandag opening Siciliaanse bloedsinaasappelseizoen

Hoewel het Siciliaanse citrusseizoen enkele weken geleden is begonnen, heeft de bloedsinaasappel wat vertraging opgelopen. Door de weersomstandigheden bleef de pigmentatie van het fruit nog wat uit. Gerardo Diana, voorzitter van het Consortium voor de Bescherming van de Bloedsinaasappel van Sicilië, blikt vooruit op het seizoen van de BGA. 

Gerardo Diana

"Hoe de afzet zal verlopen, is nog moeilijk te zeggen. We beginnen pas op 19 december met de pluk en de verkoop van de eerste Moro sinaasappelen. De pigmentatie van het product hangt af van de temperatuurschommelingen. Het is lang te warm geweest en pas de voorbije dagen wordt het wat kouder en zijn de temperatuur-schommelingen groter om het fruit volledig rijp te laten worden. Dit jaar hebben we evenwel een buitengewoon product, van groot formaat, dat de uitdagingen op de markt zeker zal aankunnen."

Over de kritieke en zwakke punten waaraan het Consortium werkt, zegt Diana: "We hebben altijd veel aandacht besteed aan het milieu en aan nieuwe verpakkingsoplossingen. Veel van onze leden zijn op zoek naar nieuwe, ecologische en recyclebare verpakkingen. Plastic is inmiddels uit de mode en we werken aan steeds milieuvriendelijkere, duurzamere verpakkingen. Een ander belangrijk aspect is om luid en duidelijk de boodschap over te brengen dat groenblijvende planten, zoals de sinaasappelboom, grote voordelen voor het milieu opleveren door CO2 aan de omgeving te onttrekken en organisch materiaal aan de bodem af te geven. Sinaasappelboomgaarden zijn onze bossen: ze vervullen een essentiële ecologische functie. Ze creëren waarde voor het milieu én de economie."

Enkele cijfers 

"We zijn ook in afwachting van wat de hervorming van de BOB- en BGA-regelgeving die in het Europees Parlement wordt besproken voor ons in petto heeft", vervolgt de voorzitter. "De hervorming betreft de herindeling van meer dan 3.400 producten met beschermde oorsprongsbenamingen en beschermde geografische aanduidingen. Het is een sector die € 71 miljard omzet op Europees niveau, waarvan € 17 miljard in Italië. We hebben een uniek erfgoed op het vlak van land- en tuinbouwproducten en we hebben de plicht om het nog meer en beter bekend te maken over de hele wereld en het te beschermen tegen namaak. De markt voor onze BGA-bloedsinaasappelen is wereldwijd. We moeten echter eerst ons marktaandeel in Europa vergroten, in de eerste plaats in Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. Zodra we daar vaste voet aan grond hebben, zullen we klaar zijn om ook niet-Europese markten verder te veroveren. Het doel is ook om marktaandeel terug te winnen in Italië, waar het BGA-product meestal in Midden- en Noord-Italië wordt verkocht. We werken eraan om ervoor te zorgen dat ons product ook gewaardeerd wordt in het zuiden van het land." 

"Wat betreft de promotie en integratie van de schakels in de toeleveringsketen, is en blijft het Consortium aanwezig op de nationale radio en tv. De samenwerking met Coca Cola en McDonald's heeft ons een buitengewone zichtbaarheid gegeven. De coöperatie Libera Terra produceert jam op basis van de BGA-bloedsinaasappel, opgedragen aan commissaris Beppe Montana, vermoord door de maffia in 1985. De koppeling van BGA-producten aan een productielijn die de figuur van Beppe Montana herdenkt, maakt niet alleen ons als consortium trots, maar ook alle eerzame Sicilianen, denk ik. 270 merken hebben toestemming om ons label te gebruiken. Dit is erg belangrijk voor ons. En voor seizoensfruit zoals ons citrus zijn producten op basis van bloedsinaasappelen onze bondgenoten in de maanden dat het verse product niet beschikbaar is."

Voor meer informatie:
Gerardo Diana
Consorzio di Tutela
Arancia Rossa di Sicilia IGP
Via San Giuseppe la Rena 30/B
95121 Catania (CT) - Italië
Pakstation:
Via Passo del Fico S.P. 70/I C/da Jungetto,
C/o MAAS Corpo B Catania
Tel: +39 (0)95 507681
aranciarossadisicilia@gmail.com
www.tutelaaranciarossa.it

Publicatiedatum: