Vincent Guerin, ANPP:

"Franse peren blijven populair, ondanks dalende koopkracht"

Hoewel de Franse perentelers vorig jaar, als gevolg van de negatieve impact van de vorst op de oogst, een moeilijk seizoen hadden, zijn de perenpartijen dit jaar groter en van betere kwaliteit dan verwacht. "We hebben onze ramingen daarom naar boven bijgesteld. We gingen uit van een opbrengst van 137.000 ton, maar hebben nu een oogst van 147.000 ton", vertelt Vincent Guerin van de Association Nationale Pommes Poires, de Franse nationale vereniging voor appelen en peren.

De grotere en betere opbrengst is vooral te verklaren door de uitzonderlijke oogst van zomerperen als de William peren. "De maten zijn over het algemeen gemiddeld en echt heel kleine peren zijn er niet. De grote hoeveelheid zon van afgelopen zomer heeft geleid tot een hoog suikergehalte, dus daarmee ook tot een zeer goede smaakkwaliteit."

Stijging van de teeltkosten
Net als de appeltelers zijn ook de perentelers zwaar getroffen door de stijging van de teeltkosten. "Alle fruitstations zijn getroffen door de stijging van de energiekosten. Hierdoor is de situatie van dit jaar lastig te vergelijken met die van voorgaande jaren."

Perenseizoen verloopt vrij rustig
De teeltkosten zijn voor alle sectoren gestegen, terwijl de koopkracht van consumenten juist is gedaald. Het aanbod aan Franse peren is echter nog steeds onvoldoende in vergelijking met de vraag, dus het seizoen verloopt vrij rustig. "De records wat betreft de prijsniveaus van vorig jaar, die het gevolg waren van een zeer kleine oogst, hebben we echter niet meer gehaald. In plaats daarvan liggen de prijsniveaus momenteel ergens tussen die van de afgelopen twee seizoenen in. Ondanks het feit dat we ons Franse aanbod moeten aanvullen met wat importperen is de vraag tot dusver voldoende en de markt daardoor vrij evenwichtig."

"Verder proberen we de pogingen tot het lanceren van niet-Franse peren op de Franse markt te volgen. Daaruit blijkt dat de vraag naar Franse peren nog steeds groter is dan het aanbod waarover we op dit moment beschikken. Consumenten lijken dus de voorkeur te geven aan lokaal geteelde peren. We hopen dan ook dat de goede smaakkwaliteit van de peren van dit jaar ons zal helpen onze klanten te behouden. Aangezien vorig jaar het seizoen zeer beperkt was, hopen we dit jaar echt al onze klanten terug te winnen."

Komst van nieuwe rassen verhoogt consumptieaantallen
Frankrijk is nog lang niet zelfvoorzienend als het gaat om peren, maar de laatste jaren worden er wel steeds meer peren lokaal geteeld. "Er is opnieuw belangstelling van telers die nieuwe rassen hebben aangeplant. Ook worden nieuwe perenrassen als de Fred of de Q-Tee op de markt steeds zichtbaarder. Dit extra element kan de consumptie helpen stimuleren. Nieuwe rassen in de schappen leggen en het bestaande perenassortiment uitbreiden kan inderdaad een bron van dynamiek en een stimulans voor het verhogen van de consumptie betekenen."

Voor meer informatie:
Vincent Guérin
Association Nationale Pommes Poires
7 rue Biscornet - 75012 Parijs, Frankrijk
Tel.: +33 (0)1 53 10 27 80
v.guerin@pommespoires.fr    
contact@lapomme.org  
www.lapomme.org    


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.