Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Egyptische citrusexporteur wil via Rotterdam West-Europese markt bedienen

Zoals al eerder werd aangegeven, zijn de Egyptische citrustelers heel tevreden met de uitzonderlijke kwaliteit van de oogst dit seizoen. "Het citrus is van zeer goede kwaliteit en er is een overvloed aan middelgroot fruit. Van Navel sinaasappelen hebben we bijvoorbeeld geen grote hoeveelheden grote maten zoals vorig jaar wel het geval was. De middelgrote maten worden zeer gewaardeerd in Europa, India, Bangladesh en Singapore", zegt Amgad Nessem, exportmanager van Elteriak Farms, die stelt dat de concurrentie tussen de Egyptische telers op deze markten hevig zal zijn, aangezien de Russische en Wit-Russische markten niet toegankelijk zijn. 

Naast Rusland, een grote klant van Egyptische sinaasappelen, is ook het VK een traditionele bestemming. Maar deze markt zal naar verwachting krimpen vanwege de inflatie. "Daarom hopen we via Rotterdam toegang te krijgen tot Frankrijk, België en Duitsland. Dat legt natuurlijk veel macht in de handen van onze Europese klanten en we verwachten veel druk om onze prijzen te verlagen. Op teeltgebied zit alles dus snor, maar we staan voor grote uitdagingen op commercieel vlak." 

Een van deze uitdagingen is de grote stijging van de energiekosten in Europa. Dat vertaalt zich in hogere prijzen van grondstoffen en verpakkingsmateriaal. "De prijs van kartons van 15 kg is bijvoorbeeld met 60-70% gestegen. Dit wordt nog verergerd door de waardevermindering van het Egyptische pond, dat de afgelopen twee weken 40% van zijn waarde heeft verloren ten opzichte van de Amerikaanse dollar." Maar volgens Amgad zal dit niet automatisch leiden tot hogere prijzen voor Egyptisch citrus, aangezien de depreciatie van het pond ook in de tegenovergestelde richting zal werken. Maar de weinig stabiele wisselkoerssituatie draagt hoe dan ook bij aan de uitdagingen waarmee Egyptische telers worden geconfronteerd. 

Elteriak Farms richt zich nu serieus op de Latijns-Amerikaanse markten, met onder meer Brazilië, Mexico en Argentinië, maar ook op Canada. Dat zijn aantrekkelijke landen voor het Egyptische citrus. Amgad zei dat hij een behoorlijk aantal importeurs uit deze landen heeft ontmoet, die hun voorkeur uitspraken voor Egyptisch citrus boven het Spaanse product, vooral als het gaat om Valencia sinaasappelen.

"Dit is een uitstekende gelegenheid voor importeurs uit deze landen en Egyptische exporteurs om stabiele partnerschappen aan te gaan en prijsstabiliteit te handhaven. Tot nu toe bereiken maar weinig Egyptische telers die markten. Het enige minpunt is de lange transittijd, maar ook daar wordt aan gewerkt. De verzendtijd naar Montreal is bijvoorbeeld al teruggebracht van 45 naar 22 dagen. De toename van de export zal zeker resulteren in nieuwe routes die de transittijd nog verder zullen verkorten."

Elteriak Farms hanteert een intensieve marketingstrategie en is aanwezig op alle internationale AGF-beurzen. Deze strategie impliceert ook enorme investeringen: het bedrijf exploiteert momenteel 6.300 hectare tegenover 2.100 hectare een paar jaar geleden en is bezig met de aanplant van nog eens 2.100 hectares. Die zijn allemaal gelegen in de meest vruchtbare gebieden van Opper-Egypte.

Het bedrijf heeft dit jaar de sinaasappelteelt met 420 hectare uitgebreid en het koopt ook elk jaar avocado-, mango- en dadelplantages over. Elteriak Farms heeft ook geïnvesteerd in een zonnepark van Duitse makelij, naast zo'n 20 zonne-energiecentrales om zijn belangrijkste concurrenten in Spanje voor te zijn op dat gebied. 

Want de enige echte concurrent van Egypte is volgens Amgad inderdaad Spanje. "We merken dat de citrusteelt in Spanje is getroffen door een recente droogte en energieproblemen als gevolg van de politieke crisis in Oost-Europa. Wij daarentegen hebben stabiele energiebronnen, waaronder gas, en een overvloed aan water dankzij de overstroming van de Nijl. Toch investeren we massaal om de problemen te voorkomen die onze concurrenten in Spanje al hebben ondervonden."

"Elteriak Farms maakt deel uit van een groep die mechanische onderdelen, irrigatieapparatuur en verwarmings- en airconditioningsystemen produceert, waardoor operationele stabiliteit wordt gegarandeerd in het licht van steeds onvoorspelbaardere gevaren", besluit Amgad.

Voor meer informatie:
Amgad Nessem
Elteriak Farms
Tel: +201 207 976 920 (Egypte)
amgad.nessem@elteriakfarms.com
elteriakfarms.com

Publicatiedatum: