Export Peruaanse blauwe bessen kan oplopen tot 300.000 ton in 2022/23

De groei van de Peruaanse export van blauwe bessen voor 2022/23 wordt geraamd op 36,3% in volume en 17% in waarde in vergelijking met vorig seizoen. Er zal in totaal bijna 300.000 ton geëxporteerd worden voor $ 1,5 miljard, zo stelt Fernando Cillóniz Benavides, voorzitter van het adviesbureau Inform@cción.

Hij gaf aan dat er tot nu (mei-oktober) 153.228.933 kilo blauwe bessen zijn geëxporteerd voor $ 843.725.000, wat 31% meer is dan in dezelfde periode van 2021/2022.

"Het is echt buitengewoon. Nooit eerder hebben we 60 miljoen kilo blauwe bessen per maand geëxporteerd en in dit seizoen zijn er al twee maanden geweest waarin we meer dan 70 miljoen kilo hebben verladen", zegt hij, verwijzend naar de zendingen van september en oktober, toen respectievelijk 70.658.254 en 70.471.651 kilo werd geëxporteerd.

Cillóniz wees er echter op dat de prijs van blauwe bessen (en ander zachtfruit) jaar na jaar daalt vanwege de aanzienlijke toename van zowel de Peruaanse aanvoer als die van andere herkomsten. In elke maand ligt de gemiddelde prijs tot nu toe lager dan die van de overeenkomstige maand van vorig seizoen en in oktober van dit jaar dook de prijs onder de $ 5 per kilogram, wat nooit eerder is gebeurd.

"Ik zou voorstellen dat we het wat rustiger aan doen met de areaaluitbreiding van blauwe bessen en ander zachtfruit. We moeten het beter plannen en op zoek gaan naar andere gewassen. We zouden moeten diversifiëren met traditionele gewassen waarvan de prijzen zijn gestegen, zoals aardappelen, katoen, maïs, suiker en koffie", besluit hij.

Bron: agraria.pe


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.