Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fruit uit Boyne Valley vult winkelschappen

Ierland: lokaal geteelde appelen en peren voor het eerst in jaren in de schappen van Tesco

Ierland importeert ongeveer 95% van zijn appelen, vaak uit het verre Chili en Nieuw-Zeeland, waar grote boomgaarden groeien op vruchtbare grond te midden van zon en lage lonen. In dezelfde geest is elke peer die in Ierse supermarkten wordt verkocht in het buitenland geteeld. Maar nu het klimaat verandert en consumenten zich steeds meer bewust worden van duurzaamheid, gaan meer kopers op zoek naar lokaal geteeld fruit.

Kevin McCann, commercieel directeur bij McCann Orchards: "We behandelen de bomen als kinderen. We willen ze echt voeden en geen schade toebrengen."

De McCanns telen in hun boomgaard in Armagh al sinds de jaren zestig traditionele Ierse appelsoorten zoals Bramley. De afgelopen 25 jaar hebben ze deze verkocht aan retailers, voornamelijk Tesco. Nu zullen lokaal geteelde Gala en Golden Delicious appelen, samen met Conference en QTee peren uit de nieuwe boomgaard van de familie in Tullyallen, even ten noorden van Bettystown, meedoen om de schappen van Tesco te vullen.

Volgens Lorcan Bourke, manager verse producten en aardappelen bij Bord Bia, zijn appel- en perenboomgaarden enorm nuttig in de strijd tegen de klimaatverandering, omdat ze grote hoeveelheden kooldioxide vasthouden.

Vorig jaar gaf Bord Bia opdracht tot een studie waaruit bleek dat er commerciële mogelijkheden zijn voor lokaal geteelde appelen. Het belangrijkste nadeel was de tijd die een boomgaard nodig heeft om te rijpen tot het punt waarop fruit beschikbaar is om commercieel te verkopen. Het gevaar bestaat dat de smaak van de klanten verandert, terwijl een teler wacht tot de appelbomen bloeien. Ierland is ook een duur land om een tuinbouwbedrijf te runnen, met hoge lonen en kosten.

Daarom is een partnerschap met een grote retailer noodzakelijk. Dus benaderde de familie McCann, gesteund door het ministerie van Landbouw, Tesco. Hun boomgaard teelt Gala-appelen, een kruising tussen Golden Delicious en Kidd's oranjerode appelen die in de jaren 1930 in Nieuw-Zeeland zijn ontstaan. Ze staan bekend om hun zoete, sappige smaak en zijn een van de populairste appelen ter wereld. Als onderdeel van de tweejarige overeenkomst, ter waarde van € 2,5 mln, tussen Tesco en McCanns zullen deze herfst en winter 3,5 mln lokale appelen en peren in Tesco verkrijgbaar zijn.

Bron: irishtimes.com 
Foto: Dreamstime.com

Publicatiedatum: