Eerste oogstraming 2022-2023 Asoex

Kwart hogere export Chileense kersen verwacht

Het Kersencomité van de vereniging van Chileense fruitexporteurs Asoex heeft een eerste raming voor het exportseizoen 2022-2023 vrijgegeven. Er wordt een groei van 25% verwacht in vergelijking met vorig seizoen. Chili zal volgens deze berekening 89.353.878 kartonnen kersen exporteren, goed voor 446.769 ton. 

Deze voorspelling baseert zich op gegevens verzameld tussen 27 september en 6 oktober 2022. Uiteraard kunnen er zich nog wijzigingen voordoen gedurende het seizoen, en die zullen door de organisatie te zijner tijd worden meegedeeld. 

"Vorig seizoen was een van de moeilijkste voor de Chileense exportsector van vers fruit. Daarom hebben we nu samengewerkt met het ministerie van Landbouw, de Chinese autoriteiten en onze telers en exporteurs om in staat te zijn elk probleem dat zich in dit nieuwe seizoen kan voordoen, snel en gecoördineerd op te lossen. China blijft de belangrijkste bestemmingsmarkt voor onze kersen, maar we zullen onze export blijven diversifiëren naar andere interessante markten", zei Iván Marambio, voorzitter van Asoex, aan het nieuwsportaal Simfruit.

"We zullen dit seizoen ongetwijfeld een nieuw record vestigen. We hebben hiervoor met China samengewerkt aan een protocol dat ons in staat moet stellen de export te stroomlijnen. En we blijven ook met alle spelers in de logistieke keten, zowel publieke als private instanties, naar oplossingen zoeken om snellere processen te verzekeren. We hebben onze overheidsdiensten voorgesteld om de export van bederfelijke producten, zoals ons fruit, prioriteit te geven, zodat de export niet gehinderd wordt door logistieke problemen. Zo dragen we bij aan de voedselzekerheid van Chili en de wereld."

De voorzitter van het Kersencomité, Cristián Tagle, legde de nadruk op de kwaliteit van het fruit: "Over het algemeen hebben we goede weersomstandigheden gehad, dus we zullen fruit van uitstekende kwaliteit hebben. Het Kersencomité heeft zich op verschillende gebieden gefocust om de kwaliteit en de veiligheid van de zendingen te blijven verbeteren. Gelukkig zien we dat de prestaties van de logistieke keten iets verbeterd zijn. Dat moeten we straks ongetwijfeld weerspiegeld zien in betere exportomstandigheden voor onze kersen op de markten."

Tagle merkte op dat de export komend seizoen zal worden gestimuleerd met krachtige promotieprogramma's, waaronder een mix van marketingacties, vooral in China, maar ook in andere markten zoals de VS, Korea, Thailand, India en Vietnam.

Ten slotte gaf Claudia Soler, manager van het Kersencomité, aan dat de export naar verwachting in week 43 zal beginnen en tot week 7 zal duren. Soler zei dat Chili het afgelopen seizoen 356.348 ton kersen heeft geëxporteerd, waarvan 313.237 ton naar China.

Voor meer informatie:
Comité de Cerezas Asoex
www.asoex.cl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.