Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Benoît Maillard-Guillon, Ets Meseguer - over de stijging van de energiekosten:

"Tijdens het clementineseizoen mogen we geen enkele fout maken"

Het Zuid-Afrikaanse clementineseizoen is net afgelopen en de importeurs zijn twee weken geleden begonnen met het Spaanse clementine- en mandarijnenseizoen. "De partijen zullen vanaf volgende week groter worden en hoewel sommige marktdeelnemers vorige week al begonnen met het op de markt brengen van enkele vroege rassen, zullen de clementines uit Corsica waarschijnlijk binnen enkele dagen op de markt komen", vertelt Benoît Maillard-Guillon van het Franse Ets Meseguer, dat is gevestigd op de MIN-markt van Rungis.

Een uitdaging op commercieel niveau
Dit jaar ziet het seizoen er wat betreft de teelt en de opbrengst veelbelovend uit, maar het zal waarschijnlijk een uitdaging worden om ook een veelbelovende afzet te krijgen. "Het wordt waarschijnlijk wel een goed seizoen wat betreft de grootte van de partijen en de kwaliteit van de producten. Er waren dit jaar enkele hittegolven, maar die zijn in de boomgaarden onder controle gehouden, dus ik maak me geen zorgen over de kwaliteit van de producten van dit jaar. De economische situatie zal echter wel een probleem vormen. De stijging van de energiekosten is zodanig dat we geen enkele fout mogen maken. Alle producten die wij leveren moeten van onberispelijke kwaliteit zijn. In een context waarin de brandstof-, energie- en teeltkosten explosief zijn gestegen kunnen we niet het risico nemen dat ze worden afgekeurd."

Een context die voedselverspilling in de hand werkt
Paradoxaal genoeg wordt de trend om voedselverspilling tegen te gaan steeds populairder, maar de huidige context drijft de sector nog meer richting het doen van een zoektocht naar de perfecte kwaliteit. "Consumenten zijn niet meer zo tolerant als het gaat om de kwaliteit van producten als voorheen. Mede daarom en omdat de gevolgen van het op de markt brengen van producten van mindere kwaliteit veel te groot zijn, kunnen we het ons niet meer veroorloven om allerlei 'risico's te nemen'. Als ik nu ook maar de geringste twijfel heb over de kwaliteit van een product, kies ik ervoor het niet op de markt te brengen. Dit maakt dat we in een vicieuze cirkel zitten die voedselverspilling helaas in de hand werkt en leidt tot een totaal onproductief systeem."

Het seizoen zal vooral moeilijk zijn voor de kleinere telers
De stijging van de energiekosten is voor de telers van alle landen heel moeilijk, maar nog meer voor de telers in landen zonder tariefschild. "De Spaanse telers hebben nog meer last van de hogere energiekosten dan wij Franse telers. Voor kleine winkels met koelinstallaties zijn de rekeningen 3 keer zo hoog als voorheen. Alle spelers binnen de keten zullen worden getroffen, van de telers tot de handelaren. We zullen de handelaren moeten laten meespelen en de marges moeten verlagen. De telers alleen zullen deze verlaging, die nog eens wordt versterkt door de verschillende promotionele acties, niet kunnen opvangen, vooral als zij niet verbonden zijn aan een verkooppunt. Veel kleine telers zullen moeite hebben om dit seizoen door te komen. Sommigen van hen zullen het fruit zelfs aan de boom laten hangen om het risico op het draaien van verlies zo veel mogelijk te vermijden. Voor ons zal de grootste uitdaging erin bestaan de verkooppunten te vermenigvuldigen om onze telers ervan te kunnen (blijven) verzekeren dat de producten tegen de best mogelijke prijs zullen worden afgezet."

Voor meer informatie:
Benoît Maillard-Guillon
Ets Meseguer
Tel: +33 146 864 170
benoit@etsmeseguer.fr    
www.etsmeseguer.fr    

Publicatiedatum: