Nieuwe modus operandi volgens Indiase media

Indiase douane onderschept grote partij drugs verstopt in Zuid-Afrikaans fruit

The Hindustan Times schrijft dat in de eerste week van oktober grote hoeveelheden cocaïne en cristal meth zijn gevonden in verschillende containers met groene appelen en Valencia sinaasappelen uit Zuid-Afrika.

Het fruit, dat eerst was opgeslagen in een koelcel, werd onderweg onderschept nadat de politie een tip had gekregen dat er drugs tussen het fruit verstopt zouden zitten, meldt de Indian Express.

Foto: Mikhail Strogalev | Dreamstime 

De drugs werden verspreid over meerdere dagen in beslag genomen in Jawaharlal Nehru Port, de haven van de aan de oostkust gelegen stad Mumbai.

Iets minder dan 10 kg cocaïne en 198 kg cristal meth werden tijdens een eerste politie-operatie gevonden en in beslag genomen. De drugs zaten verstopt in kartons met Zuid-Afrikaanse Valencia's. De Indiase douane zou een tip hebben gekregen dat hoogwaardige drugs, verborgen tussen Zuid-Afrikaans fruit, het land zouden binnenkomen.

Bij een tweede vondst ging het om 50 kg cocaïne. De totale waarde van de drugs wordt geraamd op € 369.000.

"Dit is een nieuw soort modus operandi, waarbij drugs worden verborgen in kartons met sinaasappelen die uit Zuid-Afrika worden geïmporteerd", citeert de Indian Express een bron.

Op de website van de Indian Express staat een foto van kartons sinaasappelen die van het merk Elara Gold van de Jupiter Group lijken te zijn, en daarin zakken met wit poeder, wat de in beslag genomen drugs zou moeten voorstellen. De kans dat het namaakkartons zijn, is groot, want een bron uit de sector zegt dat dit merk nooit in India is verhandeld.

Fruitexporteur: valse contactgegevens
The Hindustan Times schrijft dat de website van het vermeende exportbedrijf hal 9 van de groothandelsmarkt van Johannesburg als thuisbasis vermeldt, maar een manager van de markt vertelde FreshPlaza dat, hoewel het adres bestaat, de plaats momenteel wordt gehuurd door een ander bedrijf.

De groothandelsmarkt van Johannesburg heeft geen weet van het betrokken fruitexportbedrijf en ook de telefoonnummers die op de website vermeld staan, blijken niet te werken.

Het Fresh Produce Exporters' Forum bevestigt dat de fruitexporteur die betrokken is bij de drugsvangst in India, niet bij hen is geregistreerd als lid.

FreshPlaza heeft bij het ter publicatie gaan van dit artikel nog niet kunnen achterhalen of de exporteur als exportagent is geregistreerd bij de Agricultural Produce Agents Council.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.