Blik op België en Nederland bij nieuw exportseizoen Sanllo

"Weersomstandigheden hebben grote gevolgen gehad voor Spaanse kaki's"

Tholen - Er zullen over het algemeen minder volumes aan Spaans citrus beschikbaar zijn komend seizoen. "In 2 à 3 weken gaat het kakiseizoen van start, maar zij gaan, met name, een zeer zwaar seizoen tegemoet. Vanwege de vorst in het voorjaar wordt er dit seizoen 50 procent minder product verwacht", vertelt Sharon Veroone van het Spaanse bedrijf Sanllo. De exporteur, gespecialiseerd in citrus, exporteert haar product over hele wereld, maar heeft vanaf komend seizoen ook zijn blik gericht op de Belgische en Nederlandse markt.

"Daarnaast wordt er ook een tekort verwacht aan CO2-toevoer, wat nodig is om de astringentie van de kaki's te verwijderen. Dit zal voor veel exporteurs tot grote problemen leiden", vervolgt Sharon. "Doordat wij de teelt in eigen beheer hebben, konden we hier echter op anticiperen en hebben we ons verzekerd van genoeg product en CO2. Wij verwachten daardoor persoonlijk geen problemen in levering van de kaki's." Kwalitatief gezien zijn er voor dit, normaal gesproken, stabiele product echter ook de nodige uitdagingen. "Door de recente warmte vallen de kaki's een stuk kleiner uit dan normaal. Supermarkten prefereren de grotere maten, maar dat zal dit jaar toch zeker niet zo zijn."

Nieuwe vestiging in Canada
Het Spaanse teelt- en handelsbedrijf is gevestigd in Valencia, Spanje, maar heeft ook een vestiging in Düsseldorf, Duitsland. "In Spanje hebben we twee eigen teeltbedrijven in beheer, vanwaar we het zelf verpakken in ons eigen merk Sanllo en exporteren over de hele wereld. Vanwege onze vestiging aldaar werken we veel in Duitsland en Frankrijk, maar exporteren ook grote hoeveelheden naar het Midden-Oosten. Verder doen we ook handel in Brazilië en Canada, waar het eigenlijk zo goed loopt dat er daar binnenkort een nieuwe vestiging geopend zal worden. Voor komend seizoen zal de blik echter ook gericht worden op de Belgische en Nederlandse markt, waar we zeker met onze specialiteit, de bladclementines, verwachten voet aan de grond te kunnen krijgen."

Alleen citroenen onttrekt zich van dalende volumes
Het bedrijf verwacht dat, in met name België, een goede vraag zal ontstaan naar haar bladclementines. "Het is een product dat altijd vers moet zijn. Het kan namelijk niet bewaard worden, omdat het blad dan kreukt of van het fruit af valt. Dit garandeert versheid; iets waar we in België, maar toch ook Nederland, een mooie toekomst in voorzien." Het nieuwe seizoen van de Clemenrubi begint de eerste week van oktober, waarna de Oronules zullen volgen en begin november de Clemenules van start gaan. "Bovendien hebben we dit seizoen een uitbreiding in percelen van 80 hectare gedaan voor Oronule clementines met blad. Over het algemeen wordt er een lichte daling in de productie van clementines verwacht, maar de 'betere' variëteiten zullen er wel in grotere volumes zijn ten opzichte van vorig seizoen. Kwaliteit ziet er echter zeer goed uit."

Wat betreft het overige citrus dat Sanllo exporteert, onttrekken alleen citroenen zich van de trend in dalende volumes. "De eerste lading Navelina sinaasappelen wordt voorzien vanaf de eerste week van november. Ook hier zal vanwege de droogte een daling in volumes zijn ten opzichte van vorig seizoen. Kwalitatief gezien zullen de kalibers ook hier wat kleiner uitvallen, waardoor wij verwachten dat er voornamelijk persmaten op de markt zullen komen. Maar citroenen, wat de laatste week van september begint met de Primofiore variëteit, zal een stijging in opbrengst laten zien. We verwachten een 5 procent stijging ten opzichte van vorig seizoen met ook licht kleinere maten." 

Sanllo zal van 4 tot en met 6 oktober ook aanwezig zijn op de komende Fruit Attraction in Madrid. Het bedrijf is te vinden in hal 8, stand E08A. 

Voor meer informatie:
Sharon Veroone
Sanllo
+34 673 206 269
sharon@sanlloexport.com 
www.sanlloexport.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven