Maxim De Roeck, Fruitful-Berries:

"Goede start van het importzachtfruitseizoen"

Tholen - De lokale teelt van de Europese blauwe bessen loopt op zijn einde. "Hier in Nederland verwerken we de laatste Aurora en Liberty uit de bewaring en vanuit Polen kwam begin deze week de laatste verse pluk binnen. Gemiddeld genomen is het een goed Noord-Europees seizoen geweest. Het stabiele weer in mei en juni heeft voor een goede zetting gezorgd, wat maakte dat de kilo's zeker aanwezig waren en het ook kwalitatief een beter seizoen was dan vorig jaar", constateert Maxim De Roeck van Fruitful-Berries.


Maxim De Roeck en Kevin Smedts van Fruitful-Berries op bezoek bij hun overzeese blauwe bessenteler

"Naar ons gevoel heeft het fruit beter zijn weg naar de markt gevonden dan vorige jaar, waar we toen toch rond week 33 een periode hadden waar de aanvoer echt even de vraag aan het overstijgen was en er onder kostprijs verkocht moest worden Dat hebben we dit jaar eigenlijk niet gezien", vervolgt Maxim. "Dit valt deels te verklaren doordat er in ieder land - maar toch zeker in Nederland en België - een verhoogde vraag was naar lokaal product."

"Maar ook in Polen is er in vergelijking met de groei van het teeltareaal minder geëxporteerd dan verwacht en meer lokaal afgezet dan vorig jaar. Als één van de grootst producerende landen in Europa een dergelijke beweging maakt, brengt dit onmiddellijk minder spanning op de aanvoermarkten teweeg. Sinds week 36 zijn we van start gegaan met Peru en Zimbabwe en de eerste RSA-containers liggen ook alweer op het water."

"Peru zal wederom de richting van de markt gaan bepalen. Men verwacht 25% meer exportvolume ten opzichte van vorig jaar wat het totaal volume voor dit jaar op 276.978 ton brengt. Hiervan zal 52% naar de VS gaan en 18% naar EU, er zit dus een kleine switch ten opzichte van vorig jaar van 2% ten voordele van de VS wat alles te maken heeft met de zeer dure zeevracht richting Europa. Peru heeft een koude julimaand gekend waardoor de volumes
iets vertraagd zijn en de markt momenteel sterk vragende is. Traditioneel zal de piek van Peru en Zuid-Afrika zich rond week 44/45 laten zien. Wij verwachten dit seizoen als Fruitful-Berries zijnde 2.500 ton overzeese bessen te zullen verwerken. Dit zit hoofdzakelijk verwerkt in vaste retailprogramma’s, naar onze mening de enige manier om het stijgende areaal correct te blijven vermarkten. Samen met onze retailpartners kijken we wekelijks en in onderling overleg naar ideale verpakkingen, promoweken, variëteitenkeuze etc."


Maxim en Dinis op bezoek in Marokko. Links de eerste Marokkaanse aankomsten week 37

"Wat frambozen betreft, loopt de lokale teelt normaliter wel nog even door tot eind oktober en sommige teelten zelfs tot half november. Het warme weer van afgelopen zomer heeft de planten wel geen deugd gedaan waardoor volumes iets sneller aan het doorzakken zijn en retailprogramma’s al langzaam aangevuld worden met importproduct. Ook in frambozenland zal het weer even afwachten worden hoe de markt zich zal evalueren. De populaire Spaanse regio Huelva heeft 8% minder frambozen aangeplant, Marokko op zijn beurt had de ambitie om fors aan te groeien maar we horen meer en meer geluiden dat niet alle telers alle planten aangeleverd hebben gekregen dus ik voorzie aan het einde van het jaar misschien wel wat aanvoerproblemen. Wij hebben een zeer goede relatie met onze Marokkaanse teler waarmee we samen enkele projecten in Noord- en Zuid-Marokko aan het uitbouwen zijn en dit jaar reeds voorzien zullen zijn van 280 hectare frambozen. We zijn deze week begonnen met de eerste pallets en de kwaliteit is veelbelovend. Het seizoen loopt door tot week 19", besluit Maxim.

Voor meer informatie:
Maxim De Roeck
Fruitful-Berries 
Venrayseweg 106B
5928 RH Venlo
Maxim@fruitful-berries.com 
www.fruitful-berries.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven