"Amerikaanse en Russische markten bieden nieuwe mogelijkheden voor export honingpomelo's"

Het Chinese pomeloseizoen loopt van half augustus tot het begin van het volgende jaar. Dit jaar zijn de pomelo's door de droogte te laat rijp geworden, waardoor het seizoen is uitgesteld. Bovendien was de kwaliteit van de pomelo's de laatste jaren niet overal even goed.

Tom Yan, vertegenwoordiger van Zhangzhou Zhuangyi Agriculture Development wisselde met Freshplaza van gedachten over de huidige pomelomarkt.


"Onder invloed van de aanhoudend hoge temperaturen zijn de pomelo's later rijp geworden dan vorig jaar. Het fruit was iets kleiner en de totale opbrengst nam licht toe. De teelt van de traditionele witte pomelovariëteiten is enigszins gedaald, terwijl de teelt van Sanhong pomelo, Putao pomelo en Red Beauty, die een hogere handelswaarde hebben, is toegenomen. Tegelijkertijd vertonen de rassen een gediversifieerde ontwikkelingstendens.

Wat de exportmarkten betreft, is de pomelo-export naar Europa vorig jaar met meer dan 30% gedaald als gevolg van de hoge zeevrachttarieven. De zeevrachttarieven zijn dit jaar verlaagd en de kostprijs van het fruit is in principe gelijk aan die van vorig jaar.

Tom verwacht dat de export dit jaar zal toenemen. Maar de markten van de Verenigde Staten en Rusland zouden nieuwe mogelijkheden kunnen worden voor de export van pomelo.

Volgens Tom neemt de belangstelling voor pomelo op de Amerikaanse markt, die in 2020 is opengegaan, geleidelijk toe en kan deze markt zich ontwikkelen tot een opkomende pomelomarkt die zich kan meten met die van Europa.

Ondertussen heeft ook Rusland, dat de import van Chinese pomelo twee jaar lang had opgeschort, de poort weer opengezet, omdat de specificatie-eisen in Rusland en andere markten kunnen variëren. De heropstart van de Russische markt heeft een enorme impact op de hele pomelosector.

"We hebben geconstateerd dat de afgelopen jaren de kwaliteit van de pomelo is afgenomen door factoren als het klimaat, de bodem en het gebruik van gewasbeschermings- en verbeteringsmiddelen die in het verleden niet zijn gestandaardiseerd. Door het warme weer dit jaar zijn de pomelo's laat rijp, maar sommige telers zijn erin geslaagd vroeg te oogsten om de markt te kunnen veroveren, met als gevolg onvoldoende vocht en een slechte smaak van het fruit. Bij de export van sommige pomelo naar de EU werden residuen van gewasbeschermingsmiddelen en plagen en ziekten ontdekt. De kwaliteit van de pomelo is niet homogeen, wat gevolgen zal hebben voor de beoordeling en de aankoop van pomelo door de consument en dus voor het algemene voordeel van de sector."


"Om de kwaliteit van de pomelo te verbeteren heeft ons bedrijf geëxperimenteerd met een reeks doeltreffende gewasbeschermings- en -verbeteringsschema's waarbij gebruik wordt gemaakt van onze eigen organische meststoffen. Ten tweede wordt door een strikte controle van de boomgaard en de maatregelen van secundaire selectie na zeven dagen verpakking en opslag na de oogst, het risico op ziekten en plagen sterk verminderd. Bovendien hebben wij, om het hoofd te kunnen bieden aan hoge temperaturen en droogteperioden, onze eigen reservoirs gebouwd om de watervoorziening voor de fruitbomen te verzekeren."

Tom voegde eraan toe dat de lokale overheid ook actief maatregelen neemt, bijvoorbeeld om het vroegtijdig oogsten aan banden te leggen, terwijl de douane de afgifte van bewijzen van levering heeft uitgesteld.


De hoofdactiviteit van Zhangzhou Zhuangyi Agricultural Development is de teelt en export van pomelo en lychees, de teelt van passiefruit en zaailingen en de teelt van Red Beauty-pomelo. Met 20 jaar ervaring in de teelt en export van pomelo en meer dan 10 nationale certificatiepatenten met betrekking tot pomelo is het de eerste onderneming in China die pomelo's naar Europa exporteert. Daarnaast heeft het bedrijf ook een eigen bedrijf voor de verkoop van landbouwmaterialen en een eigen leverancier van organische gewasverbeteringsmiddelen.

Voor meer informatie:
Tom Yan, manager buitenland
Zhangzhou Zhuangyi Agriculture Development Co., Ltd
+86 180 5067 8779
+86 152 8061 3112
tom@top-fruit.com
www.top-fruit.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven