Turkse kersenoogst geraamd op 980.000 ton

In 2022 zal de opbrengst van kersen in Turkije naar verwachting op 980.000 ton uitkomen, wat 14% meer is dan in 2021. De oogst is toegenomen dankzij gunstige weersomstandigheden en betere gemiddelde opbrengsten. De opbrengst van perziken en nectarines wordt op 940.000 ton geraamd, ongeveer 6% meer dan vorig jaar. Er werd immers geen vorstschade vastgesteld en er was voldoende regenval voor de oogst van dit jaar. Ook de export van steenfruit zal naar verwachting toenemen dit jaar.

Turkije wil vooral zijn export van kersen naar Zuid-Korea vergroten door middel van technische onderhandelingen.

Perziken en nectarines
Telers hebben hun oudere perzik- en nectarinerassen vervangen door rassen met een hogere opbrengst. Ook zijn er moderne boomgaarden met een hoge plantdichtheid aangelegd met nieuwe rassen, onderstammen en teelttechnieken. Het gebruik van moderne technologie├źn en het overstappen op perzikrassen met een hogere opbrengst heeft in de loop der jaren geleid tot een toename van de kwaliteit en de gemiddelde opbrengst per hectare.┬á

In de afgelopen 10 jaar bleef het areaal perziken op 39.000 hectare steken, terwijl het areaal nectarines meer dan verdubbelde tot 10.967 hectare. Het aantal nectarineboomgaarden neemt in Turkije toe om tegemoet te komen aan de veranderende consumentenvoorkeuren voor nectarines op zowel de binnenlandse als buitenlandse markt. De meeste perzikrassen die in Turkije worden geplant, zijn Early Amber, Spring Crest, May Crest, Red Haven en Early Red.

Klik hier om het volledige rapport te lezen.

Bron: apps.fas.usda.gov


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven