Ricardo Pisón van Frutas Pisón (Spanje):

Spaanse peren vallen klein uit

De oogst van Conference-peren is weer begonnen in de Noord-Spaanse regio La Rioja. "Op 22 augustus hebben we het eerste fruit geoogst. We verwachtten een ingewikkeld seizoen door vorstschade in de lente en hitte in de zomer en het lijkt er effectief op dat onze pessimistische voorspellingen nu ook uitkomen", vertelt Ricardo Pisón van Frutas Pisón. "De peren vallen klein uit, waardoor we 20% minder kilo’s zullen hebben dan aanvankelijk geraamd." 

Het probleem stelt zich niet enkel in La Rioja. Dit jaar zal de opbrengst van Conference-peren in alle belangrijke teeltgebieden in Spanje krimpen. "Minder kilo’s en kleinere maten", merkt Ricardo op. "Zowel in Lérida als in La Rioja en zelfs in El Bierzo is er een opmerkelijk gebrek aan goede maten. De weersomstandigheden zijn nu al enkele maanden rampzalig voor de teelt, en daar staan we machteloos tegenover. In La Rioja hebben we in augustus temperaturen van boven de 40°C moeten verdragen en er is geen druppel water gevallen. Wat de maatvoering van de Conference-peer betreft, zou je kunnen zeggen dat dit het slechtste seizoen is van het afgelopen decennium." 

"De markt heeft al geaccepteerd dat dit seizoen erg stressvol is geweest en dat het fruit kleiner zal zijn, nu is het aan de consument om aan het idee te wennen. De kwaliteit van de Conference-peer is echter net zo goed als in voorgaande jaren en de typische ruwheid van de schil is er ook", benadrukt Ricardo. 

Frutas Pisón, opgericht in 1940 door Ricardo's grootvader, Pelayo Pisón, is een begrip in de teelt en afzet van Conference-peren op de Spaanse markt. "Dit jaar hebben we de markt nog niet betreden, maar we zien al veel belangstelling. Veel mensen bellen ons al, want ander fruit, zoals steenfruit, heeft hetzelfde probleem gehad als de peer. Er is duidelijk een gebrek aan fruit." 

"Onze peren vind je overal op de Spaanse markt. We werken samen met heel wat grote handelsbedrijven in Spanje. Onze peren groeien in het gebied dat valt onder de beschermde oorsprongsbenaming van Rincón de Soto. Een deel van ons fruit wordt onder de BOB vermarkt, hoewel veel klanten ons merk verkiezen boven de BOB zelf."

"Dit jaar zullen we opnieuw aanwezig zijn op Fruit Attraction, in samenwerking met het ministerie van La Rioja," zegt Ricardo Pisón tot slot. 

Voor meer informatie:
Frutas Pisón
Tel: +34 941 43 21 04 (Spanje)
frutas.pison@fer.es
https://frutaspison.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven