Goede pruimenoogst in Moldavië verwacht

Ondanks een moeilijk seizoen, gekenmerkt door vorst en droogte, zullen de Moldavische telers meer dan 70.000 ton pruimen oogsten. De massale leveringen zullen beginnen in week 34, wanneer de rassen Stanley en President zullen worden geoogst. De eerste hoeveelheden vroege Moldavische pruimen van de oogst van 2022 zijn in juli voor uitvoer geleverd. Meer dan 3.400 ton pruimen heeft de consument bereikt in 11 landen over de hele wereld: Duitsland, Oostenrijk, Polen, Nederland, Roemenië, Rusland en andere markten.

"Dit jaar zullen we een goede pruimenoogst hebben dankzij irrigatie en geavanceerde teelttechnieken. Er zal ongeveer 400 ton Stanley-pruimen worden geoogst. We zijn bezig met het verkrijgen van de GlobalGAP-certificering, wat nieuwe exportbestemmingen mogelijk gaan maken", aldus Ion Bajereanu, operationeel directeur van Vilora-VS, een lid van de Vereniging van Fruitproducenten en -exporteurs van Moldavië.

De afgelopen jaren heeft Moldavisch fruit met succes nieuwe markten veroverd, legt Bajereanu uit. "In 2021 exporteerde Moldavië meer dan 52.000 ton pruimen, waarvan de helft de EU-markt bereikte. Dit jaar is de hoeveelheid Moldavische pruimen die in de EU vrij van rechten mag worden verhandeld, gestegen van 15.000 tot 40.000 ton".

"Hoewel Moldavië meer dan een dozijn soorten pruimen teelt, zijn Stanley, Kabardinca, Lepotica en President de populairste voor de export. De grootste hoeveelheden Moldavische pruimen zijn beschikbaar van augustus tot november," besluit Bajereanu.

Voor meer informatie:
Iurie Fala
Moldova Fruct
Tel/WhatsApp: +373 69366424
ifala@moldovafruct.md
www.moldovafruct.md 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven