Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE week 33:

'Kropsla kwam overwegend uit Duitsland en België'

Over het algemeen was het erg rustig op de slamarkt. Kropsla stamde uit Duitsland en België. Een gebrek aan regen en moeilijkere teeltomstandigheden hebben volgens de BLE in Frankfurt tot een schaarser binnenlands aanbod geleid. Dit liet de prijzen dan ook sterk stijgen. Ook in Keulen waren er stijgende prijzen te zien. München en Berlijn meldden een gestage handel, waarbij de kwaliteit van het Duitse aanbod soms te wensen overliet. Dit was ook in Hamburg het geval, waar de handelaren er maar zelden onder uit kwamen om de prijzen te verlagen.


Marktaandelen bij kropsla in week 33.

IJsbergsla kwam uit Duitsland en Nederland. Ook bij dit product daalden de prijzen in Hamburg, opnieuw vooral vanwege de gebrekkige kwaliteit. In Frankfurt zorgden verhoogde prijzen voor een daling van de vraag. In Berlijn, Keulen en München veranderden de prijzen niet veel. Bonte sla werd doorlopend verkocht en ook hierbij bleven de prijzen vrijwel hetzelfde. Hier en daar dwongen verminderde afzetmogelijkheden de handelaren echter toch tot lichte prijsverlagingen. Andijvie uit Duitsland en België werd op sommige plekken duurder, hoewel de vraag niet noemenswaardig was toegenomen.

Appelen
Het aanbod aan Duitse appelen van de nieuwe oogst nam sterk toe. Vooral Delbarestivale, Elstar en Gravensteiner wonnen aan betekenis. James Grieve werd aan het assortiment toegevoegd.

Peren
Duitse Clapps Liebling en Williams Christ peren werden merkbaar belangrijker op de markt. Daar stond tegenover dat het aanbod aan peren vanuit het zuidelijk halfrond duidelijk afnam.

Druiven
De verkoop verliep wisselend: aan de ene kant waren de afzetmogelijkheden op sommige plaatsen beperkt, waardoor prijsverlagingen de afzet moesten verbeteren. Aan de andere kant was er vaak ook een vrij goede vraag te zien, waarop de handelaren hun prijzen konden verhogen.

Aardbeien
Het seizoen liep langzaam ten einde. De aanvoer was duidelijk afgenomen en ook de afzet werd steeds minder.

Abrikozen
Franse abrikozen domineerden de markt, gevolgd door Turkse en Italiaanse leveringen. Ladingen uit het oosten van Europa waren meestal relatief goedkoop en konden daarom snel verkocht worden.

Perziken en nectarines
Het aanbod was weliswaar afgenomen, maar was voldoende om de constante vraag te dekken. De vraag was niet bijzonder groot, een bepaalde verzadiging bij de klanten was op dit punt in het seizoen niet te ontkennen.

Pruimen
Er was een ruim aanbod, dat gedomineerd werd door Duitse pruimen. De beschikbaarheid van Cacaks Fruchtbare en Hauszwetschge was duidelijk toegenomen. Bovendien kon men de eerste Duitse Stanley pruimen kopen.

Citroenen
Zuid-Afrikaanse citroenen domineerden de markt, gevolgd door Spaanse en Argentijnse citroenen. Het aanbod was voldoende om de vraag te dekken. De prijzen ontwikkelden zich wisselend.

Bananen
Hitte en vakantie zorgden op sommige plaatsen voor een verminderde vraag. Om overschotten te voorkomen konden de handelaren er niet omheen om de prijzen te verlagen.

Bloemkool
Duitse bloemkolen domineerden de markt, Belgische en Nederlandse bloemkolen completeerden het aanbod. De hoge temperaturen waren niet bepaald bevorderlijk voor de vraag.

Komkommers
Het aanbod aan komkommers bestond hoofdzakelijk uit Duitse en Nederlandse partijen. In Frankfurt en München vulden partijen uit België het assortiment aan.

Tomaten
Het aanbod bestond hoofdzakelijk uit Nederlandse, Belgische en Duitse tomaten. De aanvoer bleef alles bij elkaar groot, waardoor er aan de vraag voldaan kon worden.

Paprika's
Nederlandse ladingen domineerden de markt, gevolgd door Turkse en Belgische paprika's. Partijen uit Polen en Duitsland completeerden deze week het aanbod, een week waarin veel beweging te zien was.

Bron: BLE

Publicatiedatum: