Benedengemiddelde Duitse aardappeloogst

"Op 10 augustus eindigde traditioneel het vroege aardappelseizoen. De Duitse vroege aardappelen van het jaar 2022 waren van goede kwaliteit. De hoogwaardige kwaliteit zet zich ook voort bij de aardappelen van de hoofdoogst die nu begint", zegt Olaf Feuerborn, bestuursvoorzitter van de 'Union der Deutschen Kartoffelwirtschaft e.V.' (UNIKA). "Door de aanhoudende hitte en droogte in heel Duitsland verwachten we dit jaar echter een iets beneden gemiddelde oogst", zo schat Olaf in.

Dit voorjaar waren de pootomstandigheden grotendeels goed. In sommige gebieden werd er na het poten vorst en sneeuw gemeld, net als af en toe onweer met zware regenval. De planten groeiden meestal goed en hadden in veel gevallen een goede knolzetting.

Kostenintensieve irrigatie
Na een koel voorjaar in het zuiden van Duitsland was het weer in de zomer van 2022 grotendeels droog en warm. Hittefasen van meerdere dagen leidden tot een uitgesproken rijping van het loof en zelfs met kostenintensieve irrigatie werd er op sommige plaatsen slechts weinig groei waargenomen vanwege de hitte.

In het noorden en oosten was het in het voorjaar over het algemeen koel, de neerlag was ongelijkmatig verdeeld. In de zomer bleef het te droog, zodat er droogteschade te zien is bij niet-geïrrigeerde aardappelplanten. De hittestress is merkbaar bij de planten die met veel moeite en tegen hoge kosten geïrrigeerd werden. In het westen kon de oogst op geïrrigeerde arealen veiliggesteld worden, maar ook hier zijn de aardappelplanten echter vroeg rijp.

Uitdagende rooiomstandigheden
"Bij deze hete temperaturen en de droogte is het rooien een echte uitdaging. Op veel plaatsen is oogsten helemaal niet mogelijk, aangezien de knollen onder deze weersomstandigheden onder stress staan en zeer gevoelig reageren op beschadiging", aldus Olaf. "Daarom kan er alleen in de ochtend- en avonduren geoogst worden en waar mogelijk wordt er van tevoren geïrrigeerd."

Bezoek het team van UNIKA e.V. op de Potato Europe 2022: tentoonstellingsruimte Z, stand C15 

Voor meer informatie:
Union der Deutschen Kartoffelwirtschaft e.V. (UNIKA)
Schumannstraße 5
D-10117 Berlijn, Duitsland
Tel: +49 (0)30 657 993 84
a.krause@unika-ev.de 
www.unika-ev.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven