Italiaanse OP Agricola Campidanese

"Het weer heeft ons dit jaar gered"

De oogst en afzet van meloenen en watermeloenen van het Italiaanse merk Orto di Eleonora loopt op z’n einde. Maar ook in deze laatste augustusdagen blijft de vraag op de markt nog steeds hoog.

"Het is een geweldig seizoen geweest wat opbrengsten en afzet betreft. De oogst begon vroeg in de laatste dagen van mei en de afzet leverde meteen tevredenstellende resultaten op. Ook in de volgende maanden bleef alles vlot verlopen", vertelt Salvatore Lotta, commercieel directeur van OP Agricola Campidanese, de Sardijnse telersorganisatie die eigenaar is van het merk. "De hoge temperaturen hebben er in belangrijke mate toe bijgedragen dat dit een van de beste seizoenen van de afgelopen jaren is geworden."

"Nochtans waren de verwachtingen niet hooggespannen vanwege de macro-economische en geopolitieke situatie. Door het warme weer nam de consumptie fors toe en stegen de prijzen voor watermeloen met 70% en voor meloen met 35-40% ten opzichte van vorig jaar. Met dit prijsniveau konden de telers en handelsbedrijven opgelucht ademhalen en de stijging van de kosten van onder meer diesel, verpakkingen en meststoffen het hoofd bieden."

Majores meloenen

"We hebben ongeveer 85% van het seizoen achter de rug", vervolgt Lotta. "We gaan door zoals gepland tot half september. Ook de Europese supermarktketens, zoals die van Zweden, Denemarken, Oostenrijk, Nederland en België blijven bestellingen plaatsen, ook al is het weer er momenteel iets minder. Sommige producten, zoals de traditionele mini-watermeloenen, zijn bijna op, terwijl Eleonora, Gavina en Majores, de hoofdrolspelers van deze zomer, beschikbaar blijven."

"Watermeloen doet het al sinds het begin van het seizoen iets beter dan meloen, want voor meloen lagen er toch enkele obstakels op de weg in de afzet. Ondanks lagere opbrengsten per hectare was (en is) de kwaliteit van het fruit uitzonderlijk, zowel wat maatvoering, zoetheid, kleur als textuur betreft."

"In ieder geval was de daling van de consumptie als gevolg van de inflatie minder duidelijk in de verkoop van watermeloen en meloen in vergelijking met andere groenten en fruit. De aanvoer vanuit Europa was immers over het algemeen lager dit jaar. Vooral Spanje bracht minder product op de markt."

Voor meer informatie:
Agricola Campidanese
Via Doria, 5
09098 Terralba (OR) - Italië
Tel: +39 (0)783 022959
info@agricolacampidanese.it
lortodieleonora.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven