Juan José Bas van oogstplatform Naranjasyfrutas.com (Spanje):

"Clemenules en Navelina waren de meest gevraagde rassen in 2021/2022"

Een belangrijk platform voor de aan- en verkoop van groente- en fruitoogsten in Spanje, Naranjasyfrutas.com, heeft in een rapport de resultaten bekendgemaakt van het citrusseizoen 2021/22. Het deed dat op basis van de jaarlijks ruim 100.000 bezoeken aan het portaal. Er werden vorig seizoen bijna 4.000 oogsten gepubliceerd en meer dan 500 bedrijven registreerden zich.

Wat mandarijnen betreft, is Clemenules het ras met de meeste op het portaal te koop aangeboden oogsten (26,7% van het totaal). Ook de interesse in dit ras was het grootst, met ruim 2.800 bezoeken. Opmerkelijk is dat Oronules het derde meest gevraagde ras is, terwijl het qua aantal gepubliceerde oogsten maar op de vijfde plaats staat. Tango staat op vier wat interesse betreft en op zes inzake het aantal gepubliceerde oogsten.

Vrij kleine mandarijnenoogsten van tussen de 10.000 en 50.000 kg vertegenwoordigen 41,3% van de aankondigingen, gevolgd door middelgrote oogsten (50.000-100.000 kg) met 17,5% en behoorlijk grote oogsten (100.000-250.000 kg) met 13,6%.

Hetzelfde geldt voor sinaasappelen: vrij kleine oogsten zijn goed voor 36,3% van alle aanbiedingen, middelgrote oogsten voor 17,5% en behoorlijk grote oogsten voor 15,9%.

Navelina – dat samen met Navel Lane Late meer dan 50% van de aangeboden oogsten vertegenwoordigt – wordt het meest te koop gezet op het platform (26,5% van het totaal) en kan ook rekenen op de meeste interesse (ruim 2.000 bezoeken). Navel Chislett is het derde meest gevraagde ras, terwijl het maar 2,9% van alle gepubliceerde oogsten voor zijn rekening neemt.


Bekijk hier de volledige analyse van de resultaten. 

Goede belangstelling bij start seizoen 2022/23
"Dit jaar komt de interesse in citrus eerder op gang dan vorig jaar. We merken een toename van de bezoeken aan Naranjasyfrutas.com met betrekking tot de vroegste rassen, zoals Marisol, Clemenrubí of Okitsu, en bedrijven vragen ons al om lijsten van deze rassen. Onze intuïtie en onze ervaring leren ons dat in alle seizoenen waarin we een goede initiële interesse zien, de belangstelling ook in de rest van het seizoen aanhoudt, hoewel de uiteindelijke resultaten afhankelijk zijn van de internationale markt", legt Juan José Bas uit. 

Het platform Naranjasyfrutas.com heeft samenwerkings-overeenkomsten getekend met de belangrijkste Spaanse telersverenigingen en heeft aan de citrussector, die vorig jaar werd getroffen door een rentabiliteitscrisis, een bijkomend, interessant en doeltreffend middel ter beschikking gesteld om de afzet van oogsten over het hele Spaanse grondgebied te vergemakkelijken en om de kans op betere prijzen te vergroten.

"Door de oogst op onze website aan te kondigen, iets wat slechts 2 minuten duurt, verdubbelt of verdrievoudigt een teler zijn kans op aanbiedingen en dus ook op offertes met betere prijzen dan via de traditionele kanalen. Bovendien ben je als teler, als je meerdere prijsoffertes krijgt en dus kunt vergelijken, beter geïnformeerd om een beslissing te nemen", benadrukt Juan José.

"Dit jaar sturen we ook al via mail of WhatsApp op een vroeg tijdstip gedetailleerde lijsten met telers en hun oogsten naar alle bedrijven op basis van de rassen waarin ze geïnteresseerd zijn. We hebben nu ook een sectie voor exporterende telers, zodat ze het onder hun eigen merk verpakte fruit rechtstreeks aan de geïnteresseerde buitenlandse bedrijven kunnen verkopen."

Alle organisaties waarmee het oogstpublicatieplatform samenwerkingsovereenkomsten heeft gesloten leveren inspanningen om de Spaanse en Europese consument bewust te maken van het belang van het consumeren van lokale producten, merkt Juan José op. "Spaans citrus voldoet net als ander Europees citrus aan de Europese fytosanitaire regelgeving en heeft een veel lagere CO2-voetafdruk dan welk geïmporteerd product dan ook. Bovendien tonen de vele bosbranden van dit jaar aan dat het belangrijk is dat de boomgaarden niet aan hun lot worden overgelaten, want een verzorgd perceel dient als natuurlijke brandgang. In die zin beschermen we in zekere zin ook onszelf wanneer we de tuinbouw beschermen door de teler een eerlijke prijs te bieden."

Voor meer informatie:
Naranjasyfrutas.com
Tel: +34 620 81 91 64 (Spanje)
jbas@naranjasyfrutas.com
https://naranjasyfrutas.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven