Vijgenareaal in Spaanse Lleida naar 500 hectare

De vijgenteelt begint uit te breiden in de Noord-Spaanse provincie Lleida als alternatief voor andere fruitteelten. Volgens de meest recente officiële gegevens van het gewestelijke ministerie van Klimaatactie is het vijgenareaal in de provincie ongeveer 500 hectare. De vijgenexport bedroeg vorig jaar meer dan € 3 miljoen, zo blijkt uit gegevens van het Spaanse ministerie van Industrie, Handel en Toerisme.

De coördinator Zomerfruit binnen de afdeling Lleida van telersvereniging Asaja, Jordi Vidal, is een van de telers die voor de vijgenteelt hebben gekozen. "Al jaren probeer ik mijn aanbod te diversifiëren. Ik wil niet alle eieren in één mand leggen. Naast steenfruit, teel ik ook vijgen, kersen en peren. Ik onderzoek hoe de teelt in elkaar steekt en of het rendabel is, want na het Russische embargo en de daling van de steenfruitprijzen, had ik het moeilijk om het hoofd boven water te houden", zegt hij.

De oogst is ondertussen van start gegaan. De volumes zijn nog beperkt, want de vroege blauwe vijgen hebben last gehad van de kou, net zoals ook de perziken en de nectarines. Jordi legt uit dat het seizoen tot ver in oktober duurt en het nog te bezien valt of het fruit de komende weken zich goed kan herstellen.

Italië is een van de belangrijkste afnemers van vijgen uit Lleida, samen met Duitsland en Frankrijk. Maar ook in Spanje zelf neemt de consumptie van vijgen toe.

"Vijgen zijn steeds meer te vinden in supermarkten, terwijl ze een paar jaar geleden hoofdzakelijk bij gespecialiseerde groenteboeren te vinden waren. Dat is toch een teken dat de consumptie toeneemt in de breedte. In Lleida worden verschillende rassen geteeld, maar het meest voorkomende ras is de traditionele Coll de Dama, zeer gewaardeerd om zijn hoge kwaliteit."

De prijzen die de vijgen bereiken zijn een aantrekkelijke factor om over te schakelen op de teelt ervan. Op Mercabarna, de groothandelsmarkt van Barcelona, was de gemiddelde prijs van vijgen, afhankelijk van het ras, tussen de € 2,5 en € 3,5 per kilo, met een maximum van € 4.

Bron: segre.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven