Brazilië breidt aanbod zoete aardappelen uit na daling Europese export met 25%

De Braziliaanse export van zoete aardappelen naar Europa is in de eerste helft van 2022 met ongeveer 25% in volume gedaald, met 150 verscheepte containers vergeleken met dezelfde periode in 2021, toen 201 containers werden geëxporteerd. "Dat is te wijten aan kwaliteitsproblemen bij verpakkingsbedrijven van onderaannemers, en een beperkte verscheidenheid aan zoete aardappelen die leidde tot de concentratie van een paar Nederlandse importeurs die daardoor minder uit Brazilië importeerden", zegt Gideao Guilherme, algemeen directeur en sales manager van verpakkings- en exportbedrijf Fresh Quality in Brazilië. 

Rechts, Gideao Guilherme, van Fresh Quality in Brazilië

"Bijna de hele Braziliaanse zoete aardappelteelt is van de variëteit met rode schil en wit vruchtvlees. Telers die meer paarsvlezige bataten hebben geteeld, hebben hun hele opbrengst niet kunnen verkopen, omdat er op de interne markt niet genoeg wordt geconsumeerd en er ook geen vraag was op de Europese markt, die de belangrijkste bestemming is voor Braziliaanse zoete aardappelen," legt Guilherme uit.

Hij noemde nog andere redenen voor de daling van de export: "Kwaliteitsproblemen hebben de exporteurs die de diensten van verpakkingsbedrijven uitbesteden getroffen. De teelt- en logistieke kosten voor zoete aardappelen stijgen in Brazilië. Concentratie van de export ligt slechts bij een paar Nederlandse importeurs, die hun Braziliaanse import van zoete aardappel met 20% hebben verminderd ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar."

Fresh Quality is een exporteur met een hoofdkantoor en een pakhuis van 1.000 m2, met meerdere koelkamers, gevestigd in de staat São Paulo, Brazilië. Ze kopen een assortiment verse groenten en fruit in van de beste teeltregio's in het hele land.

Enkele van de oplossingen die Guilherme voorstelt voor de Braziliaanse zoete aardappelsector om de export te verhogen zijn: "Exporteurs moeten streven naar diversificatie van importeurs en rassen, zoals het oranje vruchtvlees (Covington) en paars vruchtvlees. Ontwikkeling van de Europese markt voor het roodschillige/witvlezige ras, dat in Europa nog steeds een nichesegment is, zoals het ooit in Brazilië was."

Voor meer informatie:
Gideao Guilherme
Fresh Quality
+55 16 98850 6163
gideao@freshquality.com.br 
www.freshquality.com.br 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven